Idén október 13-18 között hatodik alkalommal rendezte meg a WHO Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény Részes Feleinek konferenciáját, melyen a magyar delegáció is részt vett. A konferencia résztvevői megállapították, a 2003-ban elfogadott dohányzásellenes keretegyezmény végrehajtása egyre sikeresebb, köszönhetően a felek eddigi intézkedéseinek, melyek a dohánytermékekre kivetett adók emelése, a dohányfüst-mentes területek kiterjesztése, az egészségvédő figyelmeztetések egyre nagyobb mértékű alkalmazása és méretük növekedése, az egységes csomagolások bevezetése voltak.

Az ár- és adóintézkedések hatásos és fontos eszközei többek között a dohányfogyasztás csökkentésének, különösen a fiatalok körében. Nehézséget okoz, ugyanakkor a dohányipar befolyása és beavatkozása, illetve a nemzeti koordinációs mechanizmusok gyengesége, a tiltott kereskedelem felszámolása.

Az e-cigi is veszélyes

Az elektronikus cigaretta használatának terjedése miatt korábban felmerült az igény ezen eszközök egészségre gyakorolt hatásának vizsgálatára. Az eredmények alapján egyértelmű, hogy az elektronikus cigaretta is veszélyt jelent a használóra, a magzatokra és a fiatalokra, a nikotin és egyéb toxikus anyagok hatásainak teszik ki a nemdohányzókat, ezért akadályozni kell a termékek népszerűsítését, és a marketinget is ehhez kell igazítani.

A vízipipa használata is egyre népszerűbb, használta során pedig a nagy mennyiségű füst az aktív használókra és a passzív dohányzókra is veszélyt jelent. A WHO ezért ajánlja a vízipipákra vonatkozó szabályozás kiterjesztését.