Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kiemelt figyelmet kapott a magyarországi letelepedési államkötvény az ilyen típusú (kötvényvásárlásért állampolgárságot adó) programok piacának genfi fórumán - írta a Magyar Nemzet. A szervezők és az iparág szereplői is egyetértettek abban, hogy úgy nem szabad ilyen rendszert működtetni, ahogy azt az Orbán-kormány teszi.

Nevezetesen egyetlen más országban sem csinálják úgy a programot, hogy azon az állam bukik, azaz jóval magasabb hozamot fizet a kötvényvásárlóknak, mint ha normál feltételekkel értékesítené az állampapírokat. A magyar büdzsét a napilap számításai szerint legalább ötmilliárd forint kár érte a letelepedési kötvények értékesítésén.

A fórumon több a letelepedési programok érdekelt ügynökség vezetője egymástól függetlenül úgy vélekedett, hogy az Orbán-kormány újra fogja indítani a programot. Egyikük érvelése szerint megszokott, hogy ha kritikát kap emiatt egy ország vezetése, akkor leállítja a dolgot, majd a választások után, ha nyer, újraindítja.

A magyar kormány csak felfüggesztette a letelepedési kötvény értékesítését. A program eddig az értékesítést végző offshore cégek 113 milliárd forintot hozott.