Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Először jelöltek magyar kisjátékfilmet Oscar-díjra és Deák Kristóf művét az esélyesek között emlegették. Százötven nevezett, tíz shortlistes, majd öt jelölt kisjátékfilm közül a magyar alkotás nyerte el a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjat.

Az Indexnek adott interjújában azt mondta Deák Kristóf, a Mindenki rendezője az Oscar-jelölések kihirdetése után:

Reménykedtem benne, hogy valameddig eljut a film, de azt sosem gondoltam volna, hogy idáig. Viccként mondogattuk egymásnak a produceremmel, Udvardy Annával, hogy Oscar így, meg Oscar úgy, de valójában csak november végén kezdtünk el hinni benne, amikor bekerült a tízes listába

Deák Kristóf filmje egy kislányról szól (Gáspárfalvi Dorka), aki új iskolába megy, és eleinte minden rendben is van, hamar lesz barátnője (Hais Dorottya), és bekerül az iskola híres gyerekkórusába. Csakhogy hamarosan kiderül, hogy a kórust vezető tanárnő (Szamosi Zsófia) sajátos módszerrel éri el, hogy ne csússzanak hamis hangok az előadásokba, úgyhogy a lányok kitalálnak valamit, és szembeszállnak a hatalmat képviselő tanárral.

Forrás: Facebook/mindenkifilm

A Mindenki tavaly végignyerte szinte az összes filmfesztivált, ahol short kategóriában egyáltalán indulni lehet - emlékeztet a 444.hu.

  • Lille Európai Filmek Fesziválja - közönségdíj
  • Lanzarote Nemzetközi Filmfesztivál - közönségdíj
  • Toronto TIFF Kids Filmfesztivál - közönségdíj / legjobb rövidfilm
  • Tokio Short Shorts - legjobb rövidfilm / fődíj
  • Sapporo Shortsfest - fődíj
  • Chicago International Children's Film Festival - legjobb rövidfilm

A film júniusban, a tokiói díjjal szerezte meg a lehetőséget az Oscar-nevezésre, november végén válogatták be a 10-es shortlistre. Január végén jelentette be az akadémia a végleges listát.

Deák Kristóf 2006-ban végzett a Színművészeti Egyetem gyártásvezető szakán. Steven Spielberg Magyarországon forgatott filmjében, a Münchenben a vágócsapat asszisztenseként dolgozott. Később Goda Krisztina rendező személyi asszisztense volt a Szabadság, szerelem forgatásán. Ezután Londonban tanult tovább, a University of Westminster film- és TV rendező szakán végzett. 2011-ben a köztévé Hacktion című sorozatának egyik rendezője volt, a Mindenki az első rövidfilmje. Azóta leforgatta az Eszméletlen című minikomédia-sorozatot - írja az Index.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel gratulált a Facebook-oldalán gratulált a Mindenki című film alkotóinak.