Februárban újabb sok milliárd forintos többlet alakult ki az államháztartásban, így a kéthavi többlet 184 milliárd forint lett. Az elmúlt bő két évtizedben még nem volt példa arra, hogy az év első két hónapja külön-külön is szufficites lett volna.

Az első hónapban 123,4 milliárd többlettel gazdálkodott au államháztartás, ami részben a karácsonyi kiskereskedelmi forgalom áfa-bevételei és az év végi bónuszokból befolyó szja-bevételek mellett a tavalyi termőföld-eladásokból befolyt 68,9 milliárd forintos privatizációs bevételből állt össze.

Az első két hónap számaiban a tavalyi bérmegállapodás is szerepet játszott - mondta sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető szerint elsősorban a növekvő áfabevételek segítették a többlet kialakulását, de kedvezőbb lettek a tb-járulékbevételek is, még a januári járulékcsökkentés ellenére is, hisz a bérek eközben emelkedtek.

Márciusban jelentős mértékű áfa-visszautalásokra kerül sor, ezért arra számítanak, hogy a harmadik hónapban már deficit várható - mondta Varga Mihály. A márciusi adatok ismeretében dönt a kormány a 2017-es költségvetés módosításról.

Egy kockázatot lát Varga

Egyetlen negatív kockázat leselkedik az idei államháztartási folyamatokra: ez a kamatkörnyezet változása. Amennyiben ugyanis további hozamemelkedés jön a nemzetközi pénzpiacokon, az befolyásolhatja az államháztartás finanszírozási pozícióját - véli Varga. A növekvő hozamkörnyezet miatt hiba lenne, ha az állam kizárna bármely finanszírozási lehetőséget, így a NGM nyitva tartaná azt a kérdést, hogy lesz-e idén magyar devizakötvény-kibocsátás vagy sem.

Indul Paks 2 - mi lesz az orosz hitellel?

Kedden az Európai Bizottság zöld utat adott a Paks 2 beruházásának, így elvileg magasabb fordulatszámra kapcsolhatnak a beruházással kapcsolatos munkálatok. Az idei költségvetésben 99,7 milliárd forint kiadás van Paks 2-re - közölte Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter a brüsszeli döntés után konzultált Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, ő viszont azzal számol, hogy már idén mintegy 200 milliárd forintos kiadásra lesz szükség. Amennyiben így lesz, akkor forrásokról kell gondoskodni, akár a költségvetés módosításával, akár az orosz hitel lehívásával vagy a költségvetés tartalékaikból - mondta Varga, aki szerint amíg vannak hazai források, addig azokból finanszírozzák a paksi atomerőmű bővítését, így nem az első lépés lesz az orosz hitel aktiválása.