Az MTI azzal kapcsolatban kereste meg a sajtóirodát, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki szavaira reagálva a Magyar Szakszervezeti Szövetség azt tudatta: készen áll a jövő évi bértárgyalások megkezdésére, de úgy véli, hogy a Lázár János által javasolt 5,5 százalékos minimálbér-emelés legfeljebb kiindulási alap lehet a tárgyalásokon, ennél a szakszervezet magasabb, 9 százalékos emelést szeretne elérni.

A Miniszterelnökség szerint a csütörtöki sajtótájékoztatón félreérthetően hangzott el a minimálbér mértékéről szóló információ, hiszen erről a kérdésről nem a kormány, hanem a munkavállalók és a munkaadók egyeztetései során születik döntés.

A Miniszterelnökség ugyanakkor nem zárja ki, hogy 2016-ban akár 5,5 százalékos is lehet a minimálbér összegének növekedése, hiszen: a magyar gazdaság mutatói kiválóak és az MNB legfrissebb inflációs jelentése is alátámaszthatja ezt a várakozást - hangsúlyozták, megismételve ugyanakkor, hogy a jövő évi minimálbérről a munkáltatók és munkavállalók egyeztető fóruma dönt az év végén.

VOSZ: korai a jövő évi minimálbérről beszélni

Elhamarkodottnak tartja a jövő évi minimálbér emelésének várható, 5,5 százalékos mértékéről szóló bejelentést Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára.

A bértárgyalásokat a szakszervezetekkel, illetve a kormányzat munkaügyi szakembereivel szokták lefolytatni és nem a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel. Nem szerencsés, hogy egy alkufolyamatban, amely még meg sem indult, bemondják a végeredményt - fogalmazott Dávid. A munkabéreket az üzleti szférában a vállalkozók fizetik meg, ebben a szférában a kormány nem munkaadó.

Ha elfogadott jövő évi adótörvény és elfogadott költségvetés van, akkor sem a kormány, hanem a munkaadók és a versenyszféra szakszervezeteinek jogosítványa a minimálbérről való megállapodás. Az 5,5 százalékos mérték idő előtti és megfontolatlan bemondása rontja a tárgyalók pozícióját, szűkíti a felek mozgásterét. A VOSZ főtitkára kiemelte: a minimálbérről általában novemberben vagy decemberben szoktak megállapodni. Év végéig változhatnak a gazdasági feltételek, akkor jobban látni a lehetőségeket, ezért túl korainak tartana egy esetleges nyári tárgyalást.

Bár a kormány megállapíthatja egyedül is a minimálbért, de nem szokta megtenni. A kormánynak is érdeke, hogy három fél együtt mondja ki, mennyi Magyarországon a legkisebb kötelező havi munkabér - tette hozzá a főtitkár.