A kormány több olyan intézkedés megtételére szólította fel az illetékes minisztereket, amelyek az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél biztosításához szükségesek. Az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) cáfolja, hogy ez megszorításokat, netán költségvetési kiigazítást jelentene. Gíró-Szász András kormányszóvivó és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő közös közleménye pedig az Európai Bizottság elmarasztaló véleményére reagálva arra hívja fel a figyelmet, hogy az EU által elvárt kiigazításokat végrehajtotta a kormány. Mindez elképzelhető, mivel nincs tér további megszorításra a kormány által megjelölt területeken.

Az NGM helyettes államtitkára Banai Péetr Benő a tárca szerdai online sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy a kormány célja, hogy az idei 2,5 százalékos GDP arányos hiány, illetve a 2013-as 2,2 százalékos deficitcél teljesüljön. Ennek érdekében hozott intézkedések az idén elérik a GDP 0,1 százalékát (mintegy 28-29 milliárd forintot), 2013-ban pedig a GDP 0,4 százalékát vagyis mintegy 120 milliárd forintot.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint még az idei költségvetésben csökkenteni kell a gyógyszerártámogatások keretét, majd ezt jövőre tovább kell mérsékelni. A javaslat idei évre vonatkozó része vélhetőleg tényleg a korábbi döntések megerősítését szolgálja. A gyógyszerkasszában ugyanis a mostani tervek  szerint már egy év alatt 100 milliárd forintos megszorítás történt, és már  az nagy siker, ha ezt sikerül végrehajtani. Tavaly még 376,8 milliárdra rúgott a gyógyszerkassza, idén viszont 277 milliárdot költhetnek a medicínák támopgatására. Már ez az intézkedés is  jelentős végrehajtási kockázatokat rejt magában. Ehhez képest a kormány most további néhány milliárdos kiadácsökkentést tervez - mondta Banai Péetr Benő.

Ugyancsak az idei költségvetést érinti  minisztériumi kiadások csökkentése - ennek érdekében beszerzési stopot rendelnek el, így a minisztériumok nem vásárolhatnak informatikai eszközöket, le kell mondaniuk a gépkocsi és telefonbeszrezésekről is. A döntést azonban már szeptemberben bejelentette a kormány, így ha itt még van mit lefaragni, az azt jelenti, hogy az elmúlt négy hónapban,  szemben a tervezettel, ez még nem történt meg teljesen.

A kormány döntése szerint a BKV támogatását 2013-ban tovább csökkentenék - igaz a közlekedési cég normatív támogatását idénre is zárolták. A BKV-nak azonban már most sincs pénze, nehéz és veszélyes lenne további forrásokat kivonni. Az unió sem számol ezzel és általában is csak vonakodva fogadnak el ezen a területen bejelentett lefaragásokat - szóltak elemzői vélekedések. A közlöny intézkedései szerint 2013 közepétől működnie kell az elektronikus útdíjbeszedésnek - amitől súlyos tízmilliárdos bevételeket remél a kormány.

A jövő évre vonatkozó elvárásokhoz azonban mindenképp lépnie kell a kormánynak és jobb minél előbb ezt megtennie - vélik elemzők. A jogszabályok úgyis januártól lépnek életbe, ugyanakkor az Európai Bizottság és az unió pénzügyminisztereinek testülete (Ecofin) előbb kimondhatja, hogy teljesülhet a magyar költségvetési hiány 3 százalék alatti tartása 2013-ban, és ez segítheti megváltoztatni az EU-s források részleges befagyasztására vonatkozó döntést.