Miután tegnap az IMF arra figyelmeztetett, hogy káros lehet a költségvetési hiánycél lazítása, ma a szocialisták frakcióvezetője, Mesterházy Attila vallotta be, hogy az idei deficitterv nem tartható további intézkedések nélkül - írja kommentárjában Barcza György, a K&H elemzője.

Mesterházy az InfoRádióban arról beszélt, hogy az állam adóbevételeinek csökkenése miatt további intézkedéseket helyezett kilátásba az idei hiánycél megvalósítása érdekében. A politikus elmondta: a gazdasági visszaesés eredményeként kevesebb bevétele van az államnak, ezért a GDP-arányosan 3,8 százalékos hiánycél tartása további intézkedéseket tesz szükségessé. Többek közt a regisztrációs adóból származó állami bevételek maradtak el a tervezettől, az autóeladások visszaesésének következtében.

Az MNB a legfrissebb inflációs jelentésben 4,1 százalékos GDP-arányos hiányt prognosztizált 2009-re, amelyet a tavasszal elkülönített kiadási tartalékok befagyasztásával lehetne 3,9 százalékra mérsékelni. Sajnos, egyelőre nem világos, mekkora a kockázat - fogalmaz Barcza, aki szerint nem tudni, hogy ezek a tartalékok elegendőek lesznek-e, miközen a június-júliusi adatok (bár az előrejelzéshez túl rövid időszakról van szó) a bevételek jelentős visszaesését mutatták. Úgy tűnik, a piac nem fél, talán amiatt, mert az IMF úgyis felügyeli a fiskális politikát. Mindez mégis a Bajnai-kormány akaratának és politikai erejének első igazi próbatétele lehet, amelyben kiderül, hogy mennyire tudnak megbirkózni az új kihívásokkal, hogy elérjék a tervezett fiskális célokat.