Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fogyasztói árindex a múlt hónapban 0,4 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Havi összevetésben 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. A londoni elemzői előrejelzések zöme a fogyasztói árindex 0,1 százalék és 0,3 százalék közötti éves visszaesését jósolta októberre.

Az októberi inflációs adatok ismertetése után Magdalena Polan, a Goldman Sachs (GS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza annak a véleményének adott hangot, hogy a teljes kosárra számolt éves magyarországi infláció 2014 hátralévő részében és 2015 elején is nagyon alacsony szinten marad. A GS szakértője szerint azonban nem sokkal ezután az idei jelentős közműdíj-csökkentésekből eredő erőteljes bázishatások már elkezdik gyorsítani az inflációs ütemet, és ehhez további hajtóerőt adnak a jövő évi költségvetési tervezetben szereplő adóemelések.

Az elemző szerint a Goldman Sachs várakozása az, hogy a tizenkét havi magyarországi infláció 2015 végén eléri a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos középtávú célját.

Ezt figyelembe véve az előretekintő bázison számolt jegybanki reálkamat már negatív. Az MNB azonban egyelőre várhatóan nem módosítja jelenlegi 2,10 százalékos alapkamatát, és csak 2015 második felében veszi majd fontolóra a kamatemelést, amikor az infláció már közelít a célszinthez és a piac elkezdi a felkészülést az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve első kamatemelésére - jósolta a közgazdász.

Magdalena Polan szerint ugyanakkor továbbra is megvan az esélye az MNB ennél hosszabb ideig elhúzódó kamattartásának, sőt kisebb mértékű újabb kamatcsökkentéseknek is, ha a magyar gazdaság növekedési lendülete megtorpan, és eközben a forint stabil marad.

Daniel Hewitt, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza is hasonló forgatókönyvet vázolt fel keddi értékelésében. Hewitt szerint a szolgáltatási szektor inflációjában tapasztalható gyorsulás arra vall, hogy most már érvényesülhet valamelyes felfelé ható inflációs nyomás a magyar gazdaságban, ez pedig a teljes kosárra számolt infláció fokozatos jövő évi gyorsulásának kezdetét jelezheti.

Hewitt megítélése szerint ugyanakkor "derűlátó" az MNB azon várakozása, hogy az éves inflációs ütem 2015-ben eléri a 3 százalékos célt. Ha ez a jegybanki előrejelzés nem válik valóra, és a gazdasági növekedés is elmarad a várt ütemtől 2015-ben, akkor az MNB fontolóra veheti az újabb kamatcsökkentéseket - vélekedett a Barclays elemzője.

Más nagy londoni házak is azon a véleményen vannak, hogy az ezzel ellentétes jegybanki kommunikáció ellenére megnőtt a további MNB-kamatcsökkentések esélye a jelenlegi inflációs és növekedési kilátások közepette.

A JP Morgan közgazdászai a felzárkózó térségről összeállított havi prognózisukban közölték: a forintgyengülés inflációs átszűrődése, valamint a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés dezinflációs hatásának enyhülése miatt 2015 végére már 2,5 százalékos 12 havi inflációt valószínűsítenek Magyarországon.

A ház londoni elemzői azonban 2014 egészére enyhe deflációt várnak: előrejelzésük szerint a magyar fogyasztói árindex átlagosan 0,1 százalékkal csökken az idén. A cég 2015-re is csak 1,5 százalékos átlagos magyar inflációval számol, és várakozása szerint az éves inflációs ütem 2016 közepéig 3 százalék alatt marad.

Mindehhez járul a magyar gazdaság növekedésének várható lendületvesztése.

Jóllehet az MNB a 4,90 százalékpontos kumulatív kamatcsökkentési hullám után a nyáron olyan jelzést adott, hogy legalább 2015 végéig a jelenlegi monetáris kondíciókat kívánja tartani, azonban a magyar gazdaság növekedési ütemének lassulása, az MNB célszintje alatti infláció és az eurójegybank (ECB) várható további monetáris enyhítési lépései miatt megnőtt a valószínűsége annak, hogy a magyar jegybank 2015 elején újabb kamatcsökkentéseket hajt végre - vélekedtek a JP Morgan londoni közgazdászai.