"Megkeresték a tárcát a horvát és a lengyel pénzügyminisztérium képviselői, hogy megismerjék a lakossági devizahitelek kivezetéséért tett magyar kormányzati lépéseket. A két ország információkérésén felül az Európai Központi Bank is figyelemmel kíséri a magyar módszert.

A svájci jegybank múlt heti döntése miatt nagyarányú árfolyamváltozások következtek be a devizapiacokon. A döntés hatására a közép-európai országok devizái, így a forint árfolyama is a svájci frankkal szemben jelentősen gyengült. Mindez megerősítette, hogy helyes lépés volt a jelzálogalapú devizahitelek törlesztési árfolyamának rögzítése. A svájci frank alapú hiteleknél történt 256,5 forintos, valamint euró alapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel összességében több mint 500 milliárd forintos tartozásnövekedéstől védtük meg a magyar devizahiteleseket.

Horvátországban és Lengyelországban jelentős gondot okoz a lakosság magas svájci frank alapú hitelállománya. A devizahitel-probléma sikeres kezelése érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium szívesen megosztja az érdeklődő országok szaktárcáival az eddigi magyar tapasztalatokat, megoldásokat.

A kormány devizaadósságokat kivezető törekvései az elmúlt években jelentősen csökkentették Magyarország sebezhetőségét, mind közösségi, mind magánszinten. Az adósság-, ezen belül a devizaadósság csökkentését a jövőben is folytatni fogjuk" - zárul az NGM közleménye.

Bár Orbán Viktor miniszterelnököt gyakran a bankok büntetése miatt kritizálják, most viszont, hogy az országot a forintosítással hatalmas mennyiségű svájci frank alapú hiteltől szabadította meg, mégis hősként ünnepelhetik - írta a Bloomberg. A hírügynökség emlékeztetett: Orbán novemberben rendelte el, hogy a bankok a 3,3 ezer milliárd forintnyi (12 milliárd dollár) devizában denominált jelzáloghitelt - amelynek túlnyomó része svájci frank alapú hitel volt - váltsák át forintra