A házelnök az Országház felsőházi termében felidézte: 2010 februárjában a kormányzásra készülő Fidesz és az MKIK együttműködési megállapodást írt alá a magyar gazdaság talpra állításának, a munkahelyek megvédésének és bővítésének, a kis- és közepes vállalkozások segítésének, illetve Magyarország versenyképességének támogatására.

A kormányzásra készülő politikai erő vállalta, hogy megfelelő választói felhatalmazás esetén az MKIK-t bevonja a kormányprogram kidolgozásába. Így a kormány és az MKIK 2010 óta több mint 50 olyan programot valósított meg, amelyek alapján a magyar gazdaság nemcsak talpra, hanem növekedési pályára is állt, és modellé vált az Európai Unióban - értékelt a házelnök.

Parragh László, az MKIK elnöke a szervezeti kérdésekről szólva elmondta, hogy a területi kamarák önállóságát meg kell tartani, mert ezek a szervezetek eredményesen tevékenykednek, erősen beágyazottak a helyi környezetbe, és ismerik a helyi viszonyokat. Erős gazdaság nélkül pedig nincs erős kamara. Emellett fontos a szakmaiság megőrzése, a józan ítélőképesség megtartása, a mindennapi valóság ismerete, mert csak így képviselhető szakmailag védhető és képviselhető álláspont - hangoztatta a kamarai vezető.

Kulcsterületnek mondta a képzést és az oktatást, különösen fontosnak nevezve a felnőttoktatást, amelynek kiszélesítése segítheti a munkaerőgondok megoldását.

A tudást és a gazdaságot direkt módon össze kell kapcsolni, mivel az innováció, valamint a kutatás-fejlesztés területe nehéz helyzetben van ma Magyarországon. A külpiaci lehetőségeket is bővíteni kell, mert a diverzifikáció biztonságot ad. Ezért az MKIK támogatja a kormányt, hogy új piacokat tárjon fel a magyar áruk és szolgáltatások számára - mondta Parragh László.

A tisztújító küldöttgyűlésen újabb négy évre Parragh Lászlót választották a küldöttek az MKIK elnökévé. Megválasztották az MKIK nyolc alelnökét is, valamint a kamarai bizottságok tagjait. A tisztségekre és bizottsági tagokra egy-egy jelölt volt.