A szombathelyi városháza üléstermében 12 hallgatóból álló küldöttség jelent meg, majd néhányan a kormány felsőoktatási átalakítási terveit bíráló plakátokat osztottak szét, amelyeken "a hallgatók röghöz kötését", a "bújtatott tandíj bevezetését" kifogásolták, és közölték "nem engednek a kormányzatnak". A plakátokat csak az ellenzék képviselők vették át.

Hurtik Péter, a SEK hallgatói önkormányzatának elnöke ezt követően felolvasta petíciójukat, amelyben egyebek mellett hangsúlyozták: a felsőoktatást hátrányosan érintő intézkedések veszélyeztetik a Savaria Egyetemi Központ karain folyó oktatást és az intézmény létét is.

A hallgatók petícióját a betegsége miatt távol lévő Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester helyett Marton Zsolt (Fidesz-KDNP) alpolgármester vette át. A SEK hallgatói ezt követően a Vas megyei kormányhivatalba mentek, ahol szintén átadták petíciójukat. Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízottal nem tudtak beszélni, munkatársaitól azt a választ kapták, hogy szabadságon van.

Debrecenben is megvannak már a követelések

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata (DEHÖK) csütörtöki közleményében eredményesnek ítélte a szerdai, ezernél is több egyetemi polgár részvételével lezajlott egyeztetést. A DEHÖK szerint ez egy egy tüntetéssorozat kezdete, amelynek célja a magyar felsőoktatás és a Debreceni Egyetem minőségének szavatolása. A fórumon felszólalt Körösparti Péter DEHÖK elnök, Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora, Papp Klára, a Bölcsészettudományi Kar dékánja és Balogh László Levente, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének Debreceni Egyetemen képviseletet ellátó titkára.

A hallgatói fórum hat pontból álló követeléssort fogadott el:

1. A keretszámokat állítsák vissza a 2010-es szintre! Töröljék el a tandíjat!
2. Minden tudományterületen biztosítsanak teljes állami finanszírozású továbbtanulási
lehetőséget!
3. Szüntessék be a forráskivonást, a kivont pénzösszegeket adják vissza a felsőoktatásnak!
4. Töröljék el a hallgatói szerződést!
5. Az Országgyűlés állítsa helyre a felsőoktatás autonómiáját!
6. A kormány fejezze be a nemzet jövőjének felélését!

A pontokat a DEHÖK közleménye szerint a jelenlévő egyetemi polgárok egyhangúlag, közfelkiáltással fogadták el. A fórum hozzászólói aggodalmukat fejezték ki a középiskolások továbbtanulási lehetőségei maitt, és hangsúlyozták a hallgatói szerződés méltánytalanságát.

A közlemény szerint a fórum követeléseit a Hallgatói Önkormányzat vezetői eljuttatják Debrecen Megyei Jogú Város közgyűlésének, a Kormányhivatalnak, Kósa Lajos polgármesternek és a Hajdú-Bihar megyében megválasztott országgyűlési képviselőknek is.

A debreceni egyetem polgárai a jövő héten kedden, 2012. december 18-án 19 órai kezdettel újabb felvonulást tartanak az egyetem főépületétől vezet majd a Kossuth térig.

Több ezren tüntettek szerdán Budapesten és vidéken

Több ezres felvonulás lett a tandíj ellen a Műegyetem aulájában tartott tüntetésből. A felvonuló diákok hatalmas dugót okoztak a belvárosban, elmentek a Nemzetgazdasági Minisztérium, majd a Parlament elé. Az Index tudósítása szerint itt egy több száz fős csoport az elzárt területre is behatolt, de a rendőrök útjukat állták. A budapesti tüntetéssel egy időben Szegeden, Sopronban, Gödöllőn és Nyíregyházán is tiltakoztak diákok a kormány felsőoktatási elképzelései ellen. A szegedi hallgatók szerda délután a Fidesz helyi irodájában akarták átadni követeléseiket. Az épület zárva volt, ezért a diákok teleragasztották az iroda portálját, hogy "a fideszes politikusok is megtapasztalhassák, milyen a kilátástalanság". Sopronban kb. 200 diák demonstrált a Fő téren, a Szent István Egyetem gödöllői kampuszán kiáltványt fogadtak el, a Szombathelyen tartott fórumon pedig arról állapodtak meg, hogy csütörtök reggel ismét összegyűlnek, és a tiltakozás egy másik, ugyancsak békés módját választják.