A budapesti kormánynak vissza kellene vonnia az internetadó tervezetét, elsősorban azért, mert ez a közteher ronthatja a gazdaság versenyképességét - jelentette ki a brit távközlési szolgáltató magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója, Diego Massidda a Wall Street Journalnak eljuttatott e-mailjében. Egy felelős kormány mindig képes belátni, ha rossz döntést hoz, és képes visszavonni rossz javaslatait - tette hozzá.

A világon egyedülálló internetadó Magyarország, illetve a magyar gazdaság szempontjából kulcsfontosságú területet terhelne meg - értékelte a kormány gigabájtonként 150 forintos adót indítványozó javaslatát a cégvezető. A terv nyilvánosságra kerülését követő masszív tiltakozások, tömegtüntetések hatására a kormány módosította tervezetét, felső korlátot szabva meg az adóban - emlékeztetett a Massidda véleményét ismertető MarketWatch.

Az internetadó terve teljes meglepetésként érte a szolgáltatókat és komoly elkeseredést okozott, hogy az érintettekel való előzetes egyeztetés nélkül nyújtották be a parlamentnek - csatlakozott kollégái panaszához a Vodafone magyarországi feje. A közteher ellenmondásban van a kormány stratégiai törekvéseivel is, miután azok azt akarják elérni, hogy a világháló a magyarok minél szélesebb körének hozzáférhető legyen.

Éppen eleget fizetnek

A Vodafone indult a szeptemberi frekvenciapályázaton, ahol néhány szabad frekvenciához jutott. Ezekért több mint 30 milliárd forintot fizet. A többi nyertessel együtt 130,6 milliárd forintot tolnak be a költségvetésbe - nem állítható tehát, hogy a távközlési iparág nem járul hozzá a közteherviseléshez. A cég sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Népszabadság értesülését, miszerint mérlegeli, hogy nem írja alá a frekvenciavásárlási szerződést.

Magyarországon 27 százalékos áfa terheli az internetszolgáltatást és a távközlési cégek az sms-ek és a beszélgetési idő után is fizetnek adót. A MarketWatch szerint az internetadó a költségvetés lyukainak betömését szolgálná. Massidda viszont úgy véli, hogy csapást mérne a fogyasztókra, a szolgáltatókra és rontaná a gazdaság versenyképességét.