Áprilisban az államháztartás 76,6 milliárd forintos többlettel gazdálkodott - közölte a nemzetgazdasági Minisztérium. Így a négyhavi hiány 121,5 milliárd forintra csökkent - ami minden szempontból rekord. Az is példátlan, hogy a január, a február és az április is többletes volt, egyedül márciusra jött össze 378,5 milliárdos deficit , ami szintén példátlan a maga nemében.

A január-áprilisi időszak halmozott hiányán belül a központi költségvetés 100,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 61,1 milliárd forintos deficittel zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 39,9 milliárd forintos többletet értek el. Összehasonlításként: 2016 azonos időszakában az államháztartás központi alrendszere 144,9 milliárd forintos hiányt mutatott.

Ömlenek az adóbevételek és az egyszeri pénzek is

A két egyenleg némileg eltérő - de nagyságrendileg hasonló - alakulása elsősorban annak tudható be, hogy idén áprilisban magasabban teljesültek a költségvetés bevételei, ezen belül az általános forgalmi adó tétele emelhető ki. Ebben vitathatatlan szerepe van a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodásnak, hiszen idén a minimálbér 15 százalékkal emelkedett.

Ez nemcsak a foglalkoztatáshoz köthető adóbevételekben (személyi jövedelemadó, nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok) jelenik meg, hanem a fogyasztás bővülésén keresztül is, mivel érezhetően több pénz marad a családok pénztárcájában. A kedvező számokat segítik az egyszeri privatizációs bevételek - a tavalyi termőföld-értékesítések befizetése -, de az uniós támogatások is a tavalyinál kedvezőbb üzemben érkeznek.

Az év végén jön az igazi tűzijáték

Az NGM közleménye szerint az előző évhez képest főként a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai alakulnak magasabban, aminek csaknem teljes összege már a 2014-2020-as programokhoz kapcsolódik. Már az Országgyűlés előtt van az idei büdzsé módosítása, amely a növekvő bevételekből újabb kiadásokat nyit meg. Így többek között 10 milliárd forint jut katonai helikopterek (Mi-24) felújításra, 50 milliárd forinttal emelik a közútépítésre fordítható kiadások.

A kormány javaslata szerint 5 milliárd forinttal megemelik a Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációs kiadásait, s 65 milliárd forinttal a tartalékokat. A módosító javaslat nullszaldós, így a kormány hivatalos hiánycélja továbbra is a GDP 2,4 százaléka, annak ellenére, hogy az első négyhavi adatok alapján ennél kisebb deficittel is teljesíthető lenne az év - ám 2018 elején választások lesznek, így a kormány minden bizonnyal kihasználja a költekezési lehetőséget, erre utal a tartalékok 65 milliárdos emelése is.