Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány két hete jelentette be, hogy az idei hiánycél tartása érdekében 93 milliárd forintot zárol, sőt, csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök már újabb adók kivetésének lehetőségéről beszélt Brüsszelben a miniszterelnöki csúcstalálkozó után. A 93 milliárd forintos zárolásból a Miniszterelnökséget alig 880 millió forintos tétel érintette volna, de az egy hete zárolt összeget a kormány ezen héten jelentős részben visszaadta.

A költségvetés tartalékából 697,2 millió forintot kap a Lázár János által vezetett hivatal, dologi kiadásokra - amibe az iratkapocstól a szoftverig bármi beleférhet. A Napi Online megkereste a Miniszterelnökséget, hogy mire kell a 700 milliós keret, amire az alábbi lakonikus választ kaptuk a Miniszterelnökség keretében működő Kormányszóvivői Irodától: "A költségvetési forrást a Korm. határozat dologi kiadásokra biztosítja. A pontos célja "titkos" minősítésű nemzeti minősített adat."

A válasz sajátos, mert bár a civil (nem katonai) hírszerzést Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából Lázár János, mint miniszterelnökségi  államtitkár felügyeli, ennek ellenére az Információs Hivatal költségvetése elkülönül a kancellária kasszájától. Szóba jöhet még a Semjén Zsolt felügyelte nemzetpolitikai irány, ami a határon túli ügyekkel kapcsolatos kiadásokat takarhat - de ez már csak találgatás a pontos információ helyett.

A kormány az utóbbi hetekben visszavett a költségvetés eredetileg 100 milliárdos tartalékának költéséből: májusban alig két milliárd forintot költöttek, ennek a fele ment a fővárosi gazdagréti plébánia felújítására. A múlt héten 200 milliót szavazott meg a kormány az erdélyi középiskola oktatás támogatására, illetve 60 millió forintot egy kínai-magyar diákcsereprogram költségeire.

A költségvetési tartalékok még így is meghaladják a 72 milliárd forintot, ami a kormány számára szabadon felhasználható. Ezt egészíti ki a 400 milliárd forintos Országvédelmi Alapból még elérhető 170-180 milliárd forint, amiből elvileg fedezhetőek a hiánycél eléréshez szükséges intézkedések.