Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hétfőn megjelent kormányhatározat a 60 milliárd forint Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) való átcsoportosítása mellett elrendeli, hogy az emberi erőforrások minisztere - az Állami Egészségügyi Ellátó Központ útján - mérje fel a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók adósságából eredő valamennyi kötelezettséget, és a 60 milliárd forint terhére, az államháztartásért felelős miniszterrel egyetértésben tegye meg az adósság rendezésére irányuló intézkedéseket. Balog Zoltán miniszternek emellett beszámolót is kell készítenie október 31-ig a kormány részére a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók konszolidációjának végrehajtásáról.

A kórházi adósság átvételére tett eredeti ígéret szerint az adósság április elsejével került volna a fenntartói feladatokkal megbízott Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) utódjához, az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz. A határidő elmúlt, az egészségügyből pedig egyre kétségbeesettebb jelzések érkeztek a helyzet ellehetetlenedéséről. A kórházi adósságállomány mértéke március végére már elérte 83 milliárd forintot.

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár hétfőn a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, hogy nagyon meg kell küzdeni minden forintért, ami az egészségügybe kerülhet, főleg adósságrendezésre. Kiemelte, hogy a 60 milliárd forintos tétel most nem az Egészségbiztosítási Alapból származik, hanem a teljes összeg külső forrásból érkezik az ágazatba. A mostani "az eddigi legnagyobb mértékű és reményeim szerint az utolsó ilyen konszolidáció" - tette hozzá az államtitkár.