Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha valaki nem tudná, Magyarországon jól mennek a dolgok. Legalábbis Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta nemzetének pénteki rádióinterjújában, hogy az ország erősebb, mint az előző IMF-megállapodás megkötésének idején (2008 őszén) volt, ezért a kormány jó megállapodást fog kötni a szervezettel - kezdi a magyarországi gazdasági helyzetről szóló cikkét a Financial Times (FT) blogistája, Kester Eddy. A kabinet úgy gondolja, hogy a magyar gazdaság jobban fog teljesíteni az európainál, ezért tervei szerint az alsó középosztálybeliek - a havi 220 ezer forintnál (770 euró) kevesebbet keresők - hóna alá nyúlnak, azaz azokat segítik, akik eddig nem tudtak kitörni nehéz helyzetükből.

A helyzet olyan pompás, hogy a tanároknak megígért 2013. szeptemberi béremelést is végrehajthatják - az intézkedést egy héttel korábban halasztották el a gazdasági miniszter nevéhez kapcsolódó Matolcsy-csomag részeként. A magyar kormány túl gyakran hangoztat optimista nézeteket a gazdaság állapotáról - ami a mostani értékelés súlyát is megkérdőjelezi -, ám tény, hogy a piacok nagyon pozitívan fogadták a megszorító pakkot.

Nem vették be

Úgy tűnik, az elemzőket azonban nem sikerült megetetni - véli a FT szakírója, aki az OTP gazdaságelemzőinek értékelésére hivatkozik. A legnagyobb magyar bank szakértői szerint a magyar gazdaság összességében stagnál. A GDP idei zsugorodására adott 1,1 százalékos és 2013-as növekedésével kapcsolatos 0,8 százalékos előrejelzésük lényegében összhangban van a kormány prognózisaival, más a helyzet azonban a költségvetési hiánnyal.

Az OTP szerint a GDP 3,1 százaléka lesz a deficit, ami jóval meghaladja a kormány 2,7 százalékos várakozását. A különbség elég nagy ahhoz, hogy a tanárok elfeledhessék a vastagabb pénztárcával kapcsolatos álmaikat. Sőt, a banki elemzők szerint a bruttó bérek 0,1 százalékkal morzsolódnak le jövőre, a munkanélküliségi ráta pedig a 11,2 százalékról 11,8-re emelkedik.

Elszállhat a hiány

Az FT ezután idézi a londoni Capital Economics még sötétebb prognózisát. Eszerint a gazdaság zsugorodása folytatódik 2013-ban is - a GDP 0,5 százalékkal eshet -, az államháztartási hiány pedig a GDP 3,5 százalékára ugrik. Pozitívumnak azt tartják, hogy a Matorlcsy-csomag arra utal: a kormány belátta, hogy elérhetetlenül optimista várakozásokra alapozta korábbi terveit.

A fiskális megszorítások azonban nem működhetnek növekedés nélkül. A kormány feltételezései még mindig túl optimisták. Ha az eurózóna mélyebbre süllyed a recesszióba, az csapást mérhet az exportra, az egyetlen tényezőre, amely még élteti a magyar gazdaságot. A belső kereslet tovább zsugorodik a hitelhiány és a kiadáscsökkentések miatt.

Béna megszorítások

Úgy tűnik, a magyar kormány nagyon gyengén hajtja végre a megszorító politikát - folytatódik a Capital Economics elemzése. A döntéshozók esetleges lépéseket tesznek, ötletszerűen válogatva a lehetőségek közül. A kívülállókban ez csak megerősíti azt az érzést, hogy a kormány politikája átláthatatlan és kiszámíthatatlan. Emiatt semmi sem csábítja az országba a befektetéseket.

A kép sötét, de kérdés: miért nem törődnek ezzel a pénzpiacok? Neil Shearing, a Capital Economics elemzője úgy véli, egyedül a nyáron kezdődött kedvező külgazdasági környezetben rejlik a válasz. Ha az eurózóna válsága - ahogy az a kutatóintézet várja - ismét elmélyül, akkor egy csapásra vége szakadhat a barátságos viszonynak. A szakértő nem lenne meglepve, ha újra 300 forint/euró fölött jegyeznék a magyar valutát, bár szerinte ez legalább rábírná a kormányt, hogy végre megállapodjon az IMF-fel.