Az április kellemes megtorpanás után - amikor is 75,9 milliárd forintos többlettel zárt a kincstár,  májusban tovább folytatódott az állam eladósodása: az államháztartási deficit 58 milliárd forint volt májusban, így az öthavi hiány 724,2 milliárd forintra emelkedett, ami az egész évre tervezett összeg 105,4 százaléka.  2010. május hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 99,2 milliárd forint volt, ehhez képest tehát az idei teljesítés 41,2 milliárd forinttal kedvezőbb - hívja fel a figyelmet az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)  közleménye. A májusi 58 milliárd forintos deficit jelentősen alacsonyabb a tavalyi 99 milliárd forintnál, ám elmarad a 2009 35 milliárd forintos többlettől.

Az államháztartás központi alrendszerének május havi hiánya 58,0 milliárd forintban teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 40,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 24,4 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 6,5 milliárd forintos szufficittel zártak.

Az NGM felhívja a figyelmet arra, hogy a magánpénztárak államosításából befolyó 529 milliárd forintból még egyetlen fillér sem került az államkasszába - ezért ezzel az adattal érdemes időarányosítani a májusi hiányt is. Ha ezt megtesszük, illetve figyelembe a már megtörtént zárolásokat, akkor tartható a GDP 2,94 százalékában megszabott hiánycél - állítja az NGM.


Bevételek


A központi költségvetés május havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest 9,5 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek. A bevételeken belül elsősorban a személyi jövedelemadó bevételek, valamint a költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei teljesültek kisebb összegben.

Kiadások

A központi költségvetés május havi kiadásai 48,3 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A legnagyobb elmaradás a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatoknál figyelhető meg, aminek részben ütemezési okai vannak. A kamatkiadások 2011 májusában 39,1 milliárd forintot tettek ki, 16,3 milliárd forinttal maradtak el az előző év megfelelő időszaki értékétől, a kamatbevételek pedig 8,8 milliárd forintos szintet értek el, 1,8 milliárd forinttal alacsonyabbat, mint az előző évben.

A nettó kamatkiadások (30,3 milliárd forint) összességében 14,5 milliárd forinttal lettek kisebbek az előző évinél. A kamatfizetések éven belüli lefutása évről évre számottevően eltér a finanszírozási terv sajátosságainak megfelelően, ez okozta az eltérést. Erre vezethető vissza, hogy az adósságtömeg és a hozamok előző évihez képest magasabb szintje mellett az első két hónapban jóval magasabb, a március-május közti időszakban jóval alacsonyabb kamatkifizetés történt, mint 2010-ben.

TB Alapok

A társadalombiztosítási alapok 24,4 milliárd forintos hiányának alakulásánál figyelembe kell venni egyrészt, hogy a 2010-ben a Nyugdíjbiztosítási Alap többféle jogcímen részesült támogatásban a központi költségvetésből, addig 2011 májusában e támogatások már teljesen megszüntetésre kerültek. Ezt pótolja majd a 529 milliárdos nyugdíjpénztári vagyon. Az elkülönített állami pénzalapok május havi 6,5 milliárd forintos egyenlege az előző év azonos hónapjához képest kedvezőbb lett. Az alapok összes bevételei 8,4 milliárd forinttal magasabb, a kiadásai pedig 10,2 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak. A bevételi többlet elsősorban a Munkaerőpiaci Alap egyéb bevételeinél jelentkezik, ezen felül az Alap a közfoglalkoztatás finanszírozásához költségvetési támogatást is igénybevett.