A belföldi értékesítés termelői árai az előző havival azonos szinten stagnáltak, és 4,7 százalékkal alacsonyabbak voltak a tavaly áprilisiaknál. Ezen belül a feldolgozóipar termelői árai 0,4 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt, de 4,8 százalékkal estek tavaly áprilishoz viszonyítva.

Az exportárak 0,2 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt és egy év alatt is. A feldolgozóipar exportárai áprilisban 0,3, tizenkét hónap alatt 0,7 százalékkal emelkedtek.

A forintban mért exportárak alakulásához hozzátartozik, hogy tavaly április óta a forint árfolyama az euróval szemben csaknem 11,91 forinttal (3,97 százalékkal) gyengült, a dollárral szemben viszont 3,18 forinttal (1,1 százalékkal erősödött.

A feldolgozóiparon belül a járműgyártás exportárai 4,8 százalékkal emelkedtek tavaly április óta, a számítástechnikai termékek exportára viszont 4,0, a gyógyszereké 4,9 százalékkal csökkent. A villamosberendezések kiviteli árszintje 2,4, a gépi berendezéseké 2,9, az élelmiszereké 2,8 százalékkal emelkedett tavaly áprilishoz viszonyítva.

Rendeltetésüket tekintve a belföldi enegiaárak 9,8 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint tavaly áprilisban, a további felhasználásra termelő ágazatok csak 1,6 százalékkal alacsonyabb árat tudtak elérni. A beruházási javak árszintje 2,7 százalékkal emelkedett és a tartós fogyasztási cikkek is ugyanennyivel drágultak, míg a nem tartós fogyasztás cikkek termelői ára 0,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A feldolgozóipar belföldi árainak 4,8 százalékos éves csökkenésén belül a járműgyártás árai egy év alatt 3,3 százalékkal emelkedtek, a számítástechnikai termékek gyártói 1,5, a gyógyszercégek 2,0 százalékkal tudták emelni áraikat. A villamosberendezések ára 3,1, a gépeké 0,6 százalékkal csökkent és az élelmiszeripar termelői árai is 0,8 százalékkal csökkentek.