Magyarországon az idei első három negyedévi kiugró GDP-növekedés után kisebb korrekció jöhet. Továbbra is széles a növekedéshez hozzájáruló ágak köre, azonban a kilátások több ponton is bizonytalanok - véli Háda Bálint, a Quaestor Értékpapír Zrt. vezető elemzője. Nagy kérdésnek tartja, hogy a lakosság fogyasztása a továbbiakban is hozzá tud-e érdemben járulni a növekedéshez. Szintén a jövő zenéje, hogy képes-e a versenyszféra elválni az állami beruházások által adott köldökzsinórról. A beruházások alakulása, különösen a szerkezete miatt, sem meggyőző - fogalmazott a prognoszta. A versenyszféra lendülete ugyanis idén negyedévről negyedévre csökken.

A munkanélküliségi ráta idén szinte megállás nélkül csökkent, mígnem októberben elérte több mint 7 éves mélypontját (7,1 százalékot), a mutató azonban még mindig strukturálisan magas és a közfoglalkoztatási programon túl, tényleges piaci folyamatok kevésbé támogatják. A geopolitikai feszültségek és a gyenge külső kereslet miatt pedig az ipari termelés alakulása is bizonytalanná vált. Mindezt figyelembe véve, a Quaestor szerint idén 3 százalékkal, majd jövőre 2,4 százalékkal bővülhet a gazdaság.

Magyar makroprognózis
Megnevezés20102011201220132014*2015*
GDP-növekedés (éves átlag, %)1,21,7-1,71,13,02,4
Fogyasztói árindex (éves átlag, %)4,93,95,71,70,22,3
Munkanélküliségi ráta (%)11,210,910,910,28,07,8
Államháztartás hiánya (GDP %-ban)-3,2-3,5-2,0-2,4-2,92,8
Államadósság (GDP %-ban)81,882,279,979,478,076,0**
Jegybanki alapkamat (év vége, %)5,757,005,753,002,103,00
*előrejelzés
** ESA2010 módszertan szerint
Forrás: Quaestor

Az inflációs nyomás továbbra is igen mérsékelt. Ennek hátterében a gyenge külső-, belső kereslet mellett, a rezsicsökkentés, valamint az élelmiszer- és üzemanyagárak csökkenése áll, az átlagos árszintet a gyengébb forint sem tudta emelni. Nincsenek azonban komoly deflációs félelmekről, bár az éves fogyasztói árindex még mindig távol van a jegybank középtávú céljától. A jelenlegi rekord alacsony alapkamatszint (2,1 százalék) és a jövőre várható GDP-lassulás, az orosz-ukrán konfliktus erősödése, a szankciók körének kiterjesztése, vagy az amerikai kamatemelés időpontjának közelebb kerülése viszont még gyengébb forintárfolyamot hozhat - véli Háda. Ha pedig az utóbbi bekövetkezik, az MNB nem lesz képes a kamatot alacsonyan tartani. Idén átlagosan 0,2 százalékos, jövőre pedig 2,3 százalékos éves inflációs rátákkal számol, míg a jegybanki alapkamat 2015 végére elérheti a 3 százalékot is.

Eközben többféle kockázat van jelen a gazdaságban. Mára körvonalazódott a devizahiteles mentőcsomag, amelynek következményei nem egyértelműen jók vagy rosszak. A negatív hatások között szerepel, hogy a bankokra rótt terhek visszafoghatják a hitelezés beindulását, ugyanakkor javítja a hitelintézetek hitelezési képességét, valamint a devizakockázatokat is csökkenti. A 2015-ös költségvetésnél a legnagyobb rizikót az jelenti, mennyire maradnak tartósak azok a hatások, melyek a 2015-ös lassulást okozhatják - vélik a Quaestor elemzői.

A forint jelentősebb gyengülésében továbbra is kiemelkedő kockázatot látnak, mely az adósságpályánk alakulását igen bizonytalanná teszi. Az év végéig bizonyos tételekkel sikerülhet visszafogni az államadósság mértékét, az önkormányzati devizahitelek előtörlesztésével például 400 milliárd forintos, míg a Mol-pakett átmeneti visszaadásával 300 milliárd forintos csökkenés érhető el. A következő néhány évben várhatóan valamivel a 80 százalék alatti szinten stagnál majd a GDP-arányos magyar államadósság.

Újra elszállhat a forint

Nem szakadt meg a gyengülő rend, amely az euróárfolyamot a 317 forintos szint felé - ez már a történelmi csúcs közelében van - tereli. Technikai alapon azonban elképzelhető, hogy a nagy gyengülés előtt még a 303-as szint (egy hosszú távú trendvonal húzódik ugyanis a 302-304-es tartományban) felé tesz egy kitérőt az árfolyam - tette hozzá Háda. Várakozása szerint év végéig mindenesetre erős maradhat a forint, a további irány várhatóan januárban dől el.

Kattintson a nagyításért!
Kép: Forrás: Quaestor

További jelentős csökkenéshez pedig a 302-es támasz szignifikáns letörése szükséges, ez esetben akár a 295-ös szint is elérhető lehet néhány hét alatt.

Fontos ellenállás közelében van a dollár-forint árfolyama is: 2012 tavasza óta nem járt ilyen magasan a jegyzés. Technikai alapon amennyiben a 247-250-es tartományt sikerül áttörni, további jelentős tér nyílna az emelkedés előtt.

A Mol és a Richtert érdemes venni

A magyar blue chipek közül a Mol és a Richter emelkedhet - szól a Quaestor friss előrejelezése. Az olajtársaság árfolyamában az INA ügy rendeződése esetén várható jelentősebb emelkedés (a 12 500 forintos tűnik kritikus szintnek, amely fölött további drágulás következhet), míg a gyógyszergyártónál a cariprazine nevű készítmény amerikai engedélyeztetésével kapcsolatos híreket érdemes figyelni, a vállalat várhatóan 2015 közepén kaphat gyártási engedélyt a tengerentúli gyógyszerfelügyelettől.

A Magyar Telekom árfolyamának csökkenését elsősorban a 2014 után fizetendő osztalék elmaradása okozta, és az osztalékfizetés hiánya miatt nem látszik semmilyen potenciális árfelhajtó tényező a következő hónapokra sem. Az OTP árfolyamát a devizaadósokat segítő intézkedéscsomag tartotta nyomás alatt az elmúlt hónapokban, és komolyabb emelkedés csak a 4 100 forintos szint áttörése esetén várható. Az orosz és az ukrán problémák miatti kiesés az akvizíciós kényszert okoz a társaságnál, ám ez várhatóan nem lesz elégséges.

Meddig esik az olaj?

A technikai elemzés alapján 50 dollárnál lehet az olajár alja - fogalmazott Háda. A 2008-as jelzálogpiaci krízis
kirobbanása óta nem estek akkorát az olajárak, mint idén (több mint 30 százalékot néhány hónap leforgása alatt). Tartósan alacsony olajárakra készülhetünk a következő fél évben, miután az OPEC nem csökkentette a napi 30-31 millió hordónyi kitermelését.

A globális olajkereslet 5 éve nem látott alacsony szintre, napi 92 millió hordóra süllyedt, a napi túlkínálat 2 millió hordó körüli. A palaolaj-termelés 3 évtizedes csúcsra növelte az amerikai olajtermelést, amely jövőre 1970 óta nem látott szintre (napi 9,4 millió hordó) emelkedhet. Az Öböl-országok termeléscsökkentése önmagában kevés volna, legfeljebb arra lenne elegendő, hogy az olajárak mélyrepülését egy időre megállítsa. Az olajárak a következő negyedévben további 10-15 százalékot is eshetnek. A Brent jövőre átlagosan 85 dollár, a benzin gallononkénti ára pedig 3 dollár körül mozoghat - szól a friss prognózis.

A földgáz árának mozgása pedig alapvetően az amerikai téli időjárástól függ. Az EIA szerint a termelés várhatóan nő, csakhogy az amerikai földgáz-készletek 6-7 százalékkal vannak az ötéves átlag alatt, a fűtési szezon kezdetén. Ha jön egy erősebb lehűlés, akkor az energiahordozó akár 20 százalékkal is drágulhat.

A nyersanyagpiacokon a legjobb vételi-eladási lehetőségeket a a gabonában és az egzotikus termékeknél látja a Quaestor vezető elemzője. Várakozása szerint a gabonaárak akár 10-15 százalékkal is emelkedhetnek az idén látott több éves mélypontról a következő negyedévben. Az egzotikus árupiaci termékek közül drágulhat a kávé, a cukor és a narancslé, míg tovább eshet a kakaó és a gyapot ára.

Vegyünk dollárt!

Továbbra is az amerikai dollár erősödésében bízunk - mondta Háda. Nem tartja túlzásnak, hogy a dollár a legtöbb devizával szemben több éves csúcsra tudott erősödni. Az Egyesült Államok gazdasága az elmúlt két negyedévben egy évtizede nem látott növekedési ütemet ért el, a munkanélküliség 6 százalék alá csökkent, amire a Fednél sem számítottak, a fogyasztói bizalom többéves csúcson jár, az elmúlt negyedévben mind a vállalati, mind pedig az állami beruházások támogatni tudták a növekedést, amely egyre fenntarthatóbb szintre kerül.

A Fed októberben leállította a harmadik körös kötvényvásárlási programját, s a várakozások szerint jövő nyáron jöhet 8 év után az első kamatemelés. Decemberben a Fed akár ki is veheti a kamatdöntési közleményéből azt a passzust, mely szerint az alapkamat még "jó ideig" nullához közeli szinten maradhat.

Ha a vállalatok emelik a béreket, akkor erősödhet a belső kereslet és az inflációs nyomás - ekkor kezdődhet a kamatemelés. A piac 2-3 éves időtávon átlagosan 100 bázisponttal alacsonyabb kamatpályát feltételez, kevésbé meredeket, mint a Fed.

Eközben az ECB minden eszközzel megpróbálja gyengíteni az eurót, mert tart a deflációtól és a tartósan alacsony inflációtól. Mario Draghi, ECB-elnök szerint extrém alacsony szintre süllyedtek az inflációs várakozások, ezért fel kell pörgetni az inflációt. Emiatt a Quaestor is marad az eladói oldalon az euró piacán.

Az angol fontnál a kamatemelési várakozások enyhültek, a japán jent tovább gyengíti a Bank of Japan az újabb pénznyomtatással, a svájci jegybank pedig új lépésekkel is gyengítheti a frankot. A hosszabb távú (kétéves) kamatvárakozások mindenütt enyhülni látszanak, ez alól csupán a dollár jelent kivételt.

Forrás: Quaestor

Száguld az amerikai gazdaság

Az USA gazdasága lendületben marad - hangzik a prognózis. Mivel az export csak 20 százalékban határozza meg az amerikai növekedést, a hangsúly továbbra is a fogyasztáson van. Az idei utolsó negyedévben 2,5-2,8 százalékkal nőhet a GDP, majd a jövő év második felétől a belső kereslet élénkülésére alapozva ismét 3 százalék feletti növekedés következhet.

A 2010 óta nem látott alacsony benzinárak is lendületet adhatnak a fogyasztásnak, ez már az októberi növekvő kiskeradatban is szerepet játszott. Az ökölszabály szerint a benzin gallononkénti árának 1 centes csökkenése 1 milliárd dollárral növeli a fogyasztók vásárlóerejét. A lakossági és üzleti bizalmi indexek is optimizmust tükröznek, a mutatók 2007 óta nem látott szinteken mozognak.

Amennyiben az inflációs várakozások stabilak maradnak, akkor a gazdaság képes lesz olyan lendülettel bővülni, hogy a Fed kettős mandátumából legalább a munkaerőpiaci kritérium teljesüljön. Az inflációs kritérium csak akkor teljesülhet, ha a bérek is elkezdenek emelkedni a munkaerőpiac további szűkülésével, s ez az, amiből az infláció is táplálkozhatna, mivel a nyersanyagárak várhatóan még jó ideig alacsonyak maradnak.

Továbbra is első lehet a Fed a kamatemelésben - ha a gazdasági mutatók érdemben nem romlanak, úgy decemberben az amerikai jegybank még optimistább prognózissal állhat elő, és  megváltoztathatja iránymutatását is: a jövő év közepénél előbb is elindíthatják a kamatemelési ciklust. A Fed a világ vezető jegybankjai közül elsőként kezdett bele a pénznyomtatásba, s még mindig úgy néz ki, hogy elsőként is emelhet kamatot.

Pengeélen táncol Európa

Eközben erősödik az eurózónában recessziós veszély, már csak az időpont a kérdés, hogy az ECB elkezdje az állampapír-vásárlásokat.

Egyre nagyobb a teher az ECB és Németország vállán. Az ECB lépései a gazdaság élénkítését célozzák, csodát azonban nem lehet várni, hiszen strukturális reformok és beruházások nélkül nem lesz garantált a siker. A hitelpiac erősödése esetén pedig hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az eurózóna ebből profitálni is tudjon.

A gazdasági növekedést támogathatják a jövőben az alacsonyabb energiaárak, a gyengébb euróárfolyam és az amerikai gazdaság lendülete, ugyanakkor tovább romlanak a kilátások, amennyiben fokozódik a defláció veszélye, vagy az orosz szankcióháború. Az eurózóna gazdasága pengeélen táncol, kevés választja el attól, hogy ismét recesszióba süllyedjen - vélik a Quaestor elemzői.