Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

E szerint az első árverések március elsején kezdődnek majd, országszerte számos megyében licitálhatnak majd a helyben lakó földművesek.

A hirdetmények szerint a legtöbb eladó földterület Jász-Nagykun-Szolnok és Fejér megyében található, itt tízezer hektárt meghaladó termőföldet kínál vételre a gazdáknak az állam. A meghirdetett árak - a korábbi árverésekhez hasonlóan - most is a piaci árak felett alakulnak.

Bár az eladó földek zöme tíz hektár alatti, előfordulnak egészen nagy, több száz hektáros parcellák is. Békés megyében például akad bőven nagy értékű telekből, hatszázmillió forint felettiből három, míg négyszázmillió forintos parcellából fél tucatot hirdetett meg az NFA. A legnagyobb parcella 219 hektáros, a kikiáltási ára pedig 660 millió forint. Fejér megyében 440 millió forint környékén kínálja az állam a 250-300 hektáros területeket.

A gazdálkodóknak továbbra is biztosított a kedvezményes hitel lehetősége, az MFB Zrt. által kínált finanszírozás mellett pedig idéntől a kereskedelmi bankokkal is köthetnek szerződést a földszerzők, az MNB növekedési hitelprogramja terhére. A december végén zárult programban hétezer gazda mintegy 130 ezer hektárt vásárolt meg, mintegy 170 milliárd forint értékben - írta a lap.