Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ráadásul mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 30,2, az egyéb építményeké 48,8 százalékkal.

Így a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján márciusban az építőipar termelése 3,4 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest.

Az első negyedév során az ágazat termelői árai 4 százalékkal emelkedtek 2016-hoz viszonyítva.

Idén márciusban az előző évihez képest mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt. Az épületek építésének növekedése márciusban is elsősorban ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építményeknél a termelés az alacsony bázis mellett út- és vasútépítési munkáknak köszönhetően bővült.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 54,2, az egyéb építményeké 66,1, a speciális szaképítésé 11,8 százalékkal nőtt.

Az viszont kevésbé örömteli, hogy a megkötött új szerződések volumene 31,3 százalékkal elmaradt az előző évitől, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 11,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 41,3 százalékkal - közölte a KSH.

Ennek ellenére az építőipari vállalkozások szerződésállománya március végén 81,3 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 50,2, az egyéb építményeké 105,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Így 2017. január-márciusban az építőipari termelés volumene 24,7 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

Az első negyedévben az épületek építése ágazatban 6,8, az egyéb építmények építése ágazatban 2,0, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 4,1 százalékkal nőttek az árak. Az előző negyedévinél az építőipar árai 1,7 százalékkal magasabbak voltak.