A Napi Gazdaság hétégi számának cikke

A napokban indítja újra néhány pénzintézet az állami kamattámogatású lakáshiteleket, ám arról, hogy ez a lehetőség mennyire húzza ki a gödörből a lakáspiacot, megoszlanak a vélemények. Egyáltalán nem optimista Kala Imréné, a Kala és Társa Kft. társtulajdonosa, mert mint mondja, a gazdaságnak kellene elindulni pozitív irányba. A  biztonságérzet hiánya, az egyre nehezebb megélhetés miatt a potenciális vevők nemigen vállalják fel a hitel hosszú távú kockázatát, s sokakban a bankok iránti bizalom is megingott. Emellett az életkezdő fiatalokban már nem olyan erős a tulajdonszerzési vágy sem, mint szüleikben: ők "mobilak", inkább a bérleményt keresik, ahonnan könnyen tovább tudnak költözni, ha a munkalehetőség úgy hozza. Mindezek tükrében Kaláné Budapesten nem vár érezhető lakáspiaci fellendülést, inkább a lakáskorszerűsítések arányának növekedésére számít.

A használtlakás-piacon segíthet

Veszprémi Gergely, az Openhouse Veszprém Ingatlaniroda vezetője szerint a hitellehetőség jelentősebb hatást fog gyakorolni a használtlakás-piacra, mint amekkorát az otthonteremtési támogatás az új építésű projektekre. A legnagyobb fellendülés szerinte a 10-15 millió forintos társasházi lakások, illetve a − többnyire vidéki − családi házak esetében várható. A vásárlói kör várhatóan kibővül: elsősorban az életkezdő fiatalok és kisgyermekes családok intenzívebb érdeklődésére lehet majd számítani a hitel kapcsán, de biztos, hogy sok, a devizahitelébe beszorult lakástulajdonos is él majd a lehetőséggel, ha a hitel segítségével − kivédve a kényszerértékesítést − a jelenlegi lakásából kisebbe költözik. Pozitívan ítéli a szakember azt is, hogy a kamattámogatott hitel korszerűsítésre, jellemzően energiamegtakarítást célzó beruházásra is igényelhető.

Kovács Rajmund, a Debreceni Ingatlan Stúdió ügyvezető igazgatója szerint is lehet majd hatásuk a jelenleg pangó piacra az új, államilag támogatott lakáshiteleknek. Főleg azért, mert az otthonteremtést támogató előző kölcsönöknél tágabb kört érint, hiszen nemcsak új, de használt lakások vásárlására vagy korszerűsítésére  is igényelhető. A szakember Debrecenben elsősorban a használt lakások piacán vár elmozdulást. A 15 milliós vételárba − amennyi a maximumár s amelynek vásárlásához igényelhető − ugyanis a városban a panellakások, az egyedi fűtésű társasházi téglalakások és a kisebb családi házak egyaránt "beleférnek". Megerősíti, hogy a jelzáloggal terhelt ingatlanok kis részét is pozitívan érintheti a lehetőség, a cívis városban ugyanis sok olyan ingatlan van, amelyen több a hitel, mint a jelenlegi piaci ára.

Visszatérhet a kedv a hitelhez

Szegeden napjainkban nemigen épülnek új lakások. Bozsó Bence, a helyi Limit Ingatlan Iroda ügyvezetője szerint ezért is üdvözölendő, hogy az új hiteleket a használt lakások vásárlására is kiterjesztették. A hatmilliós felső hitelhatárt ugyanakkor kissé alacsonynak tartja, hiszen így elsősorban a panel-, valamint a kisebb alapterületű tégla társasházi lakások és a régi építésű, kisebb családi házak vevői vehetik csak igénybe. Mindenesetre a hitellehetőség visszahozhatja az ügyfelek hitel iránti kedvét, és megállíthatja az adásvételek négy éve folyamatos csökkenését, ezáltal pedig összességében egy-másfél éven belül akár 5-6 százalékkal nőhet a lakáspiaci forgalom - állítja.

Sopronban, illetve a fertődi térségben eddig is voltak − főleg fiatal, gyermekes családok −, akik néhány millió forint erejéig hitellel szerették volna megoldani lakásvásárlásukat, de az ismert okok miatt eddig erre nem volt lehetőségük. Hadarits Kristóf, a Biztos Siker Ingatlaniroda tulajdonosa is a használtlakás-szegmensben számít változásra,  de mint hozzáteszi, a hitel az építkezéseket, korszerűsítéseket is meglendítheti. Sopronban ugyan 8 millióról indul a 600 négyzetméteres házhelyek ára − de Fertődön, Kapuváron, Fertőszentmiklóson egy-egy építési telekhez már 5 millióért hozzá lehet jutni −, a régebben épült, felújítandó kisebb családi házaké pedig 8-10 millió körül mozog.

Nem lesz áttörés?

Kevésbé derülátó Coboly István, a Dél-dunántúli Igazságügyi Szakértő Iroda ingatlanforgalmazási szakembere, mivel Pécsett, mint mondja, egy-két ügyletet leszámítva áll a lakásforgalom, a hitellel otthont keresők száma pedig szinte nulla. A nagy gond az, hogy a fiatal pályakezdők nem találnak a városban munkalehetőséget, így a lakáspiacon sem jelennek meg mint vásárlók. A hitel talán generál majd némi korszerűsítési kedvet az olcsóbb fenntartás reményében − fogalmaz a szakember.

Nem vár nagy lakáspiaci áttörést Demeter Tibor, a miskolci Demeter Ingatlanközpont vezetője sem. Ezen szerinte csak a gazdasági helyzet javulása segíthet. Bár igény lenne Miskolcon is a hitelre − persze nem ilyen szigorú feltételekkel −, de ahhoz megfelelő jövedelem kell, ehhez pedig munkalehetőség és kellő biztonságérzet. A bizonytalanság nyomán megnőtt azoknak a családoknak a száma, amelyek megpróbálják eladni otthonukat és albérletbe költöznek, hogy megélhetési gondjaikon enyhítsenek.