Az Európai Bizottság névtelenséget kérő vezető forrásának jelzése szerint  a Gazdaságfejlesztési Operatív Program negyedik prioritása kapcsán a pénz folyósításának megszakító határozatát július 3-án feloldották, így mintegy 13 millió euró (4 milliárd forint) újra folyósíthatóvá válik - értesült a Portfolio.hu.

Ezzel azonban még a GOP első három prioritása alá tartozó, mintegy 450 millió euróra (kb. 140 milliárd forint) vonatkozó, április 10-e óta érvényben lévő felfüggesztés még mindig érvényben van, ám itt is történt előrelépés. Ez azt jelenti, hogy a magyar szervek még a nyári szünet előtt elküldték azon lépéseikről az információkat, amelyeket Bizottság pénzfelfüggesztéssel kapcsolatos határozata óta tettek. Most ezeknek az információknak az elemzése zajlik a Bizottság különböző szolgálatain. A testület szolgálatai kapcsolatban állnak a magyar hatóságokkal annak érdekében, hogy minden függőben lévő ügy megoldódhasson - mondta a forrás a Portfolio.hu-nak. A portál úgy tudja, hogy az első három prioritással kapcsolatos elszámolási vitát egészen kis pénzügyi korrekcióval megúszhatjuk.

A pénzügyi portál ezen túlmenően azt is megtudta, hogy a visszatérítendő források elosztási rendszerének felállításával (pénzügyi közvetítők kiválasztási módszerével) kapcsolatban végső szöveg elkészülése őszre fejeződik be, azaz még október-novemberig várni kell a Bizottság azon útmutatására, hogy a visszatérítendő EU-források elosztási rendszerét hogyan kell felállítanunk (például kell-e közbeszerzést kiírni).

A Portfolio.hu szerint ez azzal a következménnyel jár, hogy idén az EU-s iránymutatás hiányában nem tud felállni a visszatérítendő uniós források elosztási rendszere, ami miatt egyetlen fillér ilyen pénzt sem lehet idén kihelyezni. Részben emiatt egyébként rövidesen megjelenik a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program idei pályázati menetrendjének (éves fejlesztési Keret) hivatalos módosítása is - teszi hozzá a lap.