A kormány legutóbbi ülésén foglalkozott az otthonteremtési programmal - jelentette be Szijjártó Péter, miniszterelnöki szóvivő.

A devizahitel-helyzet kezelése közben nem mondhatunk le arról, hogy forintalapú lehetőséget biztosítsunk azok számára, akik gyermeket vállalnának, és ezért lakást vásárolnának, építenének - mondta a miniszterelnök. A válság gazdaságpolitikájához hozzá tartozik, hogy meg kell kezdeni a felkészülést a válság utáni időkre. Magyarországnak készen kell állnia arra, hogy ha a válság 1-2 éven belül véget ér, 2014-re a legversenyképesebb környezetet kell biztosítsunk a vállalkozások számára egész Európában. Ehhez már most olyan programokat kell elindítani, aminek felfutási ideje legkevesebb 6-12 hónap. Az első Orbán-kormány otthonteremtési programja ennyi idő alatt futott fel, az új program kapcsán is hasonlóra számít a kabinet.

A saját otthon a magyar ember számára a legfontosabb dolgok közé tartozik - mondta Orbán, aki ezt elemi, ősi ösztönnel magyarázta. A diktatúra öröksége, hogy a saját lakás jelenti a szabadságot is, a biztonság és szabadság egyet jelent a saját otthonnal. Az otthonteremtés a jövő miatt is fontos: nem tud egy fiatal nemzedék élni az országban, hogy nem tud tervezni a jövőre.

Gazdasági növekedés nehezen képzelhető el az építőipar növekedése nélkül - fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: ha az építőipar mélyrepülésben van, az a többi ágazatot is negatívan érinti.

Jön a szocpol, de nem mindenkinek

A szocpol alapgondolata helyes, vagyis az, hogy akik gyermeket vállalnak, vagy a jövőben tervezik, azok megkapják a lehetőséget a lakásvásárlásra - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint az új otthonteremtési programban a szocpol kijavított változata tér vissza.

Azok a családok kaphatnak csak szocpolt, ahol

  • legalább az egyik szülő rendelkezik munkával és
  • nincs köztartozásuk.

Ez a támogatás minél több gyermeket preferál, figyelembe veszik a lakás nagyságát, új elemként számít az otthon energetikai minősítése is. A saját és a nevelt gyermek ugyanúgy számít, ám arról a bejelentés nem szólt, hogy pontosan milyen értékű és mekkora alapterületű ingatlanokra vehető igénybe a szocpol.

Az otthonteremtési program a szocpol mellett forint alapú hitelezésből is áll. Ez Matolcsy György szerint azt jelenti, hogy új lakás építéséhez, vásárlásához kaphat hitelt az, akinek az igénylés pillanatában nincs lakása, legalább hat hónapja van legális munkája. A költségek legalább 70 százalékát számlával kell igazolni.

Lesz-e újabb segítség? Nincs garancia a forintárfolyamra

Egész addig nem szabad új megoldásról gondolkodni, amíg nem tudjuk, a végtörlesztést mennyien vették igénybe - kért türelmet Orbán a további bevetendő eszközöket firtató kérdésre válaszolva. "Magam részéről mnden segítséget meg fogok adni minden devizahitelesnek, hogy át tudjon menni devizából forintba" - fogalmazott. Hozzátette: semmilyen garanciát nem tudunk és nem is akarunk adni vállalni a forint árfolyamáért. Orbán azt javasolta: minél többen igyekezzenek saját sorsukat biztonságba helyezni.

Két gyermek esetén (összesen, azaz nem gyermekenként) 0,8-1,3 mililó forint lehet a vissza nem térítendő szocpol alapterülettől és energetikai besorolástól függően, három gyermeknél 1,2-2,0 millió. Négy vagy több gyermek esetén ez az összeg 1,6-2,5 millió forint között lehet az igényelhető szocpol mértéke.

A kormány azzal számol, hogy 2012-ben négyezer család igényli a szocpolt, ennek költségvetési igényét - 5,2 milliárd forintot - betervezték a büdzsében.

Kamattámogatás bedőlt lakások megvételéhez is

Új lakás építéséhez és vásárlásához, használt lakás vásárlásához, energetikai korszerűsítéséhez, devizahitelt kiváltva kisebb lakásba költözéshez is kapható kamattámogatásos forinthitel.

Mind a késedelmes, mind a felmondott kölcsönnel terhelt ingatlanok megvásárlásához is lehet kapni támogatott hitelt, ennek feltételeit egy ma megjelenő határozat ismerteti majd.

Ahogyan a szocpol esetében, a bejelentés itt sem tért ki értékhatárokra.

A kamattámogatásos hitel 3-5 ezer családot érinthet, költségvetési hatása 1,3 milliárd forint.

Ha jól megy az otthonteremtési program, elképzelhető a kiterjesztés 2013-2014-ben - fogalmazott Matolcsy.

Hozzátette: a kamattámogatás, amely az ötéves állampapír-referenciahozamhoz képest ad 30-50 százalékos térítést a hitelfelvevő számára - akkor indul, amikor az EU-tól megkapjuk a zöld jelzést, a szocpol-igények hamarosan benyújthatók és január 1-jétől fizethetők ki, de mivel számlákkal kell igazolni, a kormány 6-12 hónapos felfutással számol.

Így tudtuk eddig

Korábbi sajtóértesülések szerint új és használt lakás vásárlásához, építéshez és korszerűsítéséhez is felhasználható lesz az államilag támogatott forintalapú hitel. A támogatott hitellel megvásárolt, vagy felépített új lakás nem kerülhet többe 30 millió forintnál, a maximálisan igényelhető összeg pedig 10 millió forint lesz. Használt lakás legfeljebb 15 millió forintba kerülhet, az igényelhető legmagasabb támogatott hitelösszeg pedig 6 millió forint, amit 2014 végéig lehet kérni.

Az Index információi szerint kamattámogatás egységesen mindenkinek öt évre szól, és csak egyszer vehető igénybe, mértéke azonban kategóriánként eltérő. A két gyermek alatt az első évben az állampapír referenciahozam 60 százaléka, majd évről-évre kevesebb, az ötödik évben a referenciahozam 40 százaléka. Korábban úgy tűtn, hogy a kettőnél több gyermekes családoknak a támogatás mértéke az első évben a referenciahozam 70 százaléka lesz, innen megy le öt év alatt 50 százalékig. A sajtótájékoztatón viszont Matolcsy azt mondta, a legmagasabb támogatási arány 50 százalék lesz.

Használt lakás vásárlása esetén, illetve késedelmes adós lakásvásárlásakor a referenciahozam 50 százaléka a kamattámogatás, az ötödik évben már csak 30 százalék. Aki késedelmes hitellel terhelt lakást vásárol, az az első és második évben 50 százalékos kamattámogatást kap, a támogatás mértéke csak a harmadik évben kezd el csökkenni, az ötödik évre 35 százalékig.

Az Index birtokába került - akkor még nem véglegesített - koncepció szerint a támogatott hitellel megvásárolt, vagy felépített új lakás nem kerülhet többe 30 millió forintnál, a maximálisan igényelhető összeg pedig 10 millió forint lesz - erről most nem hangzottak el részletek a sajtótájékoztatón, de később közlemény jelenik meg, amiből a részletek is kiderülnek majd. Használt lakás legfeljebb 15 millió forintba kerülhet, az igényelhető legmagasabb támogatott hitelösszeg pedig 6 millió forint, amit 2014 végéig lehetne kérni.

Korábbi információk szerint a törvényjavaslat kikötésekkel is élne. Így például az eladó és vevő nem lehetnek egymás hozzátartozói, a kamattámogatás nem nyújtható lakás-előtakarékossági szerződés alapján folyósított kölcsönökre és áthidaló kölcsönökre, valamint meglévő kölcsöntartozás kiegyenlítésére.