Az elkövetői kört egy fejér megyei férfi irányította. A céghálózat csúcscége vagyonőröket foglalkoztatott, azonban ezeket a dolgozókat a láncolat alján lévő "bukó" cégekhez jelentették be, de járulékot nem fizettek, a bevételek után pedig nem adóztak. A rövid időn belül felhalmozódott tartozással egyszerűen megszűntek, és a dolgozók egy újabb bukó-céghez kerültek - írja az MTI.

Az akcióban a nyomozók 26 helyszínen tartottak házkutatást és foglaltak le bizonyítékokat. 7 gyanúsítottat hallgattak ki, és 5 céggel szemben indítottak eljárást. A bűnös vagyon visszaszerzésére gépkocsikat, követelést foglaltak le és bankszámlákat zároltak tízmilliós nagyságrendben. A nyomozók munkáját IT szakemberek segítették a bizonyítékok lefoglalásában, valamint az intézkedésekben közreműködött a NAV Bevetési Igazgatósága és a NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága is.

A nyomozást a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága folytatja. A bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás miatt az elkövetők akár 10 év szabadságvesztésre is számíthatnak. (Nagyot változik az élet júliustól - figyelmeztet a NAV.)