Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A növekedésből 8 milliárd forintot az emberi erőforrás tárca intézményei hozták össze. A kórházak és a gyógyító-megelőző ellátásban résztvevő egyetemek tartozása az MH Egészségügyi Központéval  gyütt egy hónap alatt mintegy 5,2 milliárd forinttal nőtt.

A MÁK szerint a 107 milliárd forintból 9,5 milliárdnyi szállítói finanszírozású, döntően uniós projektekhez kapcsolódó tartozás, amely egymilliárdos csökkenést mutat az előző havi adatokhoz képest. Az összes tartozásból  a 30 nap alatti összege 34,4 milliárd forint, a 30-60 nap közötti tartozás értéke 20,9 milliárd forint,  míg 49,9 milliárd forint a 60 napon túli tartozás értéke. Átütemezett tartozásként 1,8 milliárd forintot tartanak nyilván.

A költségvetési intézmények az államnak 7,4 milliárddal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1,6 milliárddal, a szállítóknak-szolgáltatóknak 98 milliárd forinttal tartoznak.

A tartozásállományból 77,4 milliárd forint (az összes tartozás 72,3 százaléka) mintegy 95 egészségügyi intézménynél (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket) valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeknél halmozódott fel. A 77,4 milliárdból 76,7 milliárd forint a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya, szemben a januári 72 milliárd forinttal. A honvédelmi tárcához tartozó MH Egészségügyi Központ a januári 4 milliárd forintról csaknem 4,5 milliárdra növelte adósságait.

Az Emmi egészségügyi intézményei nagy átlagban 5-10 százalékkal duzzasztották kifizetetlen számláikat, közülük is kiemelkedik az Országos Onkológiai Intézet, ahol egy hónap alatt 563 millió forintról 1,2 milliárdra, a Debreceni Egyetem, ahol 3,188 milliárdról 4,473 milliárdra, és a Pécsi Tudományegyetem, ahol 3 milliárdról 3,56 milliárdra nőtt az elmaradt kifizetések értéke.

A Kaposi Mór kórházban 1,1 milliárdról 1,4 milliárdra,  a veszprémi Csolnoky Ferenc kórházban 796 millióról 907 millió forintra nőtt a tartozásállomány. A csaknem 100 intézményből mintegy tucatnyian, jellemzően néhány millió forinttal csökkentették adósságaikat, de az egri Markusovszky kórházban jócskán, 399 millió forintról 128 millióra apadt a tartozás összege.