Az elmúlt másfél évben folyamatosan emelkedett a központi költségvetés adóssága. A trend egy hónapja tört meg, akkor lassú csökkenésről adott számot az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. A múlt hét végére azonban az elmúlt egy hónap csökkenése a semmivé lett: az adósságkezelő adatai szerint a költségvetés adóssága 24454,6 milliárd forint volt, ami a GDP 82,4 százaléka. (Az államadósság ennél akár a GDP két százalékával is magasabb lehet -  ezt az adatot viszont csak negyedévente publikálja az MNB.)

A múlt hétvégi állapot az április végi adatnak felel meg. Az ÁKK adatai szerint így decemberhez képest az adósság 2456 milliárd forinttal nőtt ami a GDP 8,1 százaléka. A növekedés részben látszólagos, hisz az tartalmazza a februári önkormányzati adósságvállalást - amely növelte ugyan a költségvetés adósságát, de államháztartáson belüli transzfer lévén az államadósságot nem érinti. Februárban összesen 471,7 milliárd forintnyi önkormányzati adósság került az államhoz.

Kép: Nagyobb képért kattintson az ábrára!

Az adósságot ideiglenesen növeli a március végén kibocsátott három milliárd dolláros (675 milliárd forint) összegű devizakötvény, amely a júliusi és a novemberi deviza lejáratokat finanszírozza, így éves szinten nem emeli az adósságot - legalábbis az ÁKK szerint. Ezt a kijelentést némileg árnyalja, hogy a két tétel - a konszolidáció és kötvénykibocsátás - 1150 milliárdot magyaráz a 2456 milliárd forintos adósságnövekedésből - vagyis a teljes összeg 47 százalékát. Ezen felül az adósságállomány forintban kimutatott értékének növekedését magyarázza a tavaly év végi 296,91 HUF/EUR árfolyamtól jelenleg jelentősen gyengébb devizaárfolyam is. Az eurót jelenleg 305,6 forinton jegyzik.

Így trükközött az NGM

Az alaptörvény és az uniós előírások szerint is az államadósságot csökkenteni kell - legalábbis éves alapon. Az államadósság 2012 végén még 79,8 százalék volt, ez csökkent tavaly decemberre a GDP 79,2 százalékára, miközben az MNB legutóbbi adatai szerint az államadósság március végén a GDP 84,6 százalékára rúgott - ezt kellene december végére legalább 79,1 százalékra csökkenteni. Az idei gazdasági növekedés mértéke, ami idén meghaladhatja a 2,5 százalékot, a GDP arányos államadósság mérséklését segíti, de ,még ezzel együtt sem látja tarthatónak az adósságcsökkentést a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFI) szerdán megjelent tanulmánya - amely az év végére 81 százalékos adósságrátát feltételez.

Nagyobb képért kattintson!

A KFI ma közölt tanulmányában azt is levezette, hogy az NGM-ÁKK páros tavaly decemberben milyen trükkökkel nyomta le az adósságmutatót, annak érdekében, hogy eleget tegyen az alaptörvényi kötelezettségnek, vagyis csökkenjen államadósság-mutató. Az MNB adataiból ugyanis kihámozható a Kincstári Egységes Számla (KESZ) havi állománya. A KESZ a költségvetés folyószámlája innen fedezi kiadásokat és ide folynak be a bevételek. A KESZ csökkentésével mérsékelhető az államadósság - és ez történt tavaly is. A KFI számításai szerint a KESZ állománya 2013 decemberében 160 milliárd forinttal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, vagyis a 0,8 százalékpontos államadósság-esésből 0,5 százalékot a KESZ állományának átmeneti csökkentésével ért el az NGM. A KESZ állományával való trükközés a korábbi években sem volt szokatlan, de ilyen mértéket sosem ért el - olvasható a KFI tanulmányában.