Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Valamivel több mint 240 ezer kérdőívet töltöttek ki az állampolgárok a bürokráciacsökkentésről és a közigazgatási díjak eltörléséről szóló idei lakossági konzultáción július 11. és augusztus 19. között.

Három témakörben adhattak ötleteket a kormányzatnak:

  • mely állami eljárások legyenek egyszerűbbek
  • milyen vállalkozói terheket kellene mérsékelni, megszüntetni,
  • a magánszemélyek életét megnehezítő díjak közül melyek tűnjenek el.

A Miniszterelnökség szerint a válaszadók leginkább azt szerették volna elérni, hogy a jövőben kisebb legyen a bürokrácia a járdaépítéskor és a telephely kialakításakor: ezekben az esetekben az engedély megkérése helyett legyen elegendő bejelentést tenni. De bonyolultnak ítélték a magánszemélyek a családtámogatási és a szociális ügyeket, emellett a nyugdíjbiztosítás, valamint az ingatlan-nyilvántartás menetét, ezért ezeken mindenképpen egyszerűsítenének - írta a lap.

Az állami szolgáltatásokért fizetendő díjak közül a legtöbben a gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos (forgalmi engedély, törzskönyv, forgalomból kivonás) eljárási összegek, az ingatlan-nyilvántartás díjak, az anyakönyvi kivonat költségeinek, valamint a csok igényléséhez szükséges hatósági bizonyítványok illetékének lefaragását szeretnék. A vállalkozások képviselői elsősorban a cégeljárás anyagi terheit sokallták.

A konzultáció eredményeiről jelentés készül a kormány számára szeptember első felében. A kabinet a jelentés vizsgálata után dönt a a bürokráciacsökkentés további irányáról.