A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,5 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2016 augusztusában hárommal több munkanap volt, mint egy évvel korábban.

Az idei nyolcadik hónapban aa ipari termelés volumene 11,1 százalékkal emelkedett az előző évhez mérten. (Az első becslésben közölt adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,6 százalékkal nőtt.

Az ipari export volumene 9,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés több mint felét adó két alág közül a járműgyártás kivitele 13,1 százalékkal emelkedett, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 14,3 százalékkal nőttek.

Az ipar belföldi értékesítése 5,8 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 12,5 százalékkal nagyobb volt az előző évihez képest.

A feldolgozóipar termelése 12, a csekély súlyú bányászaté 22,5 százalékkal nőtt 2015 augusztusához viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 0,8 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés három régióban, Nyugat-Dunántúlon (3,3 százalék), Közép-Magyarországon (2,0 százalék), valamint Észak-Alföldön (1,0 százalék) csökkent. A többi négy régióban 2,1 és 16,8 százalék közötti volumennövekedést regisztráltak, a legnagyobb mértékűt Dél-Dunántúlon.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül a termelés volumene csak egyben csökkent, a többiben 5,8-18,8 százalék közötti mértékben emelkedett az előző évihez képest. A járműgyártás kibocsátása 16,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ezen belül a közúti gépjármű gyártása 17, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 15,7 százalékkal nőtt.

Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,3 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel ezelőtt. Az alág tíz alágazatából hétben 0,3-39% közötti volumenbővülés, háromban 7,7-22,7 százalék közötti visszaesés volt. Az alágazatok közül a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 16,1 százalékkal nőtt, a legnagyobb mértékben (+39 százalék) takarmánygyártás haladta meg az egy évvel korábbit.

A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 13,1 százalékkal emelkedett, ezen belül az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 11,4 százalékkal csökkent, az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása kiugróan, 52 százalékkal nőtt. Az alágak közül a legnagyobb mértékben 18,8 százalék) a gyógyszergyártás nőtt, ebben a rendkívül alacsony bázis hatása is szerepet játszott. A júliusi visszaesés után a szintén közepes súlyú gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában ismét növekedést (13,3 százalék) mértek.

A KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 15,4 százalékkal emelkedett 2015 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 21,9, az új exportrendelések 14,3 százalékkal nőttek. Így az összes rendelésállomány 5,8 százalékkal meghaladta a 2015. augusztusit.