A biztosi testület erről a kedd délutáni, strasbourgi ülésén hozta meg a hivatalos döntést, azután, hogy a jogi szolgálatok befejezték a jogszabályok vizsgálatát, és megerősítették az Európai Bizottság (EB) korábbi felvetéseit.  A Bizottság három kérdéskörben jelezte már korábban is aggályait: a jegybanktörvénnyel, az adatvédelmi hatóság vezetője függetlensége, a bírák, ügyészek, közjegyzők nyugdíjkorhatára, így ezekben indítja el a kötelezettségszegési eljárást.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy az elfogadott magyar törvények ellentétesek az uniós joggal, mert megkérdőjelezik az ország jegybankjának és az adatvédelmi hivatóságainak függetlenségét. Emellett a Bizottság úgy találta, hogy a magyar bírói kart érintő intézkedések sem felelnek meg az uniós jogszabályoknak.

Az eljárás menete

A kötelezettségszegési eljárás első lépcsőjeként az Európai Bizottság kedd délután elküldi a folyamat megindításáról szóló hivatalos értesítést (letter of formal notice), amelyben a Bizottság ismét felhívja a figyelmet az általa vélt problémákra, és információt kér a kormánytól. A válaszra alapesetben az EB kéthónapos határidőt szokott adni a tagországoknak.
Ha az EB a kormány válaszában nem kap megfelelő garanciákat a módosításokra, elindul a második szakasz. Ebben indokolással ellátott véleményt (reasoned opinion) küldhet a tagország számára, amely már hivatalos felszólítást jelent arra, hogy a tagország feleljen meg az európai uniós jogszabályoknak. Ez esetben is 2 hónapos határidőt szabhat meg a Bizottság.
Ha ennek sem tesz eleget megfelelően a kormány, akkor az EB az Európai Bíróság elé citálhatja Magyarországot, amely pénzbüntetést is kiszabhat a tagállamra, ezen felül pedig kötelezően végre kell hajtania a Bíróság ítéletét.

A Bizottság ezért úgy határozott, hogy a kötelezettségszegési eljárás első lépcsőjeként három hivatalos értesítést küld ki, és további, a Bizottság által felvetett aggályokkal kapcsolatos kérdéseket tesz fel a magyar hatóságoknak annak érdekében, hogy megállapítsa, indokoltak-e további uniós jogi lépések - különös tekintettel a magyar igazságszolgáltatás függetlenségére. A Magyarországnak egy hónapja van arra, hogy válaszoljon a Bizottság aggályaira - áll az EB közleményében. (Általában a Bizottság ilyen esetekben kéthónapos határidőt szokot megszabni a reagálásra, ám a mostani szigor annak tudható be, hogy az uniós végrehajtó testület már korábban is kifejezte aggályait ezekkel az intézkedésekkel kapcsolatban.)

Kemény szavak a biztosoktól

Magyarországot, mint minden tagállamot, az uniós szerződések kötelezik arra, hogy garantálja jegybankjának, az adatvédelmi hatóságának és bíráinak függetlenségét - jelentette ki Barroso. A Bizottság elkötelezett az iránt, hogy minden szükséges jogi eszközzel biztosítsa az Európai Uniós jogszabályokkal való összhangot - hangsúlyozta a EB elnöke.

A Bizottság közleménye szerint Viviane Reding ingazságügyi biztos emlékeztetett arra, hogy ő már a törvénytervezetek december eleji megjelenésekor komoly aggályainak adott hangot, amelyben a magyar bíróságok és az adatvédelmi hivatal függetlenségének esetleges megsérétésére figyelmeztetett.

"Most, hogy a törvényeket elfogadták a Bizottság jogi aggályainak figyelembevétele nélkül, a Bizottságnak, mint az uniós szerződések legfőbb őrének, kötelessége az uniós jog betartatása. Elvárom a magyar döntéshozóktól, hogy a Bizottság jogi aggályaival sűrgősen foglalkozzanak. A szóban forgó törvények esetében csak tényleges változtatások vagy azok azonnali visszavonása lenne a megfelelő válasz a Bizottság jogi aggályaira" - idézi a bizottsági közlemény Reding dörgedelmeit.

A jegybank függetlensége az uniós alapszerződés egyik alapköve. A kormányoknak tartózkodniuk kell a jegybankok befolyásolásától. Az új jegybanktörvény és az új alkotmány egyes rendelkezései viszont sértik ezeket az elveket - fogalmazott Olli Rehn pénzügyi biztos, és bizottsági alelnök a közlemény szerint. A biztos ezért a vonatkozó jogszabályok és az alkotmány felülvizsgálatára szólította fel a magyar kormányt. "Ezt a kérdést tisztázni kell mielőtt elkezdjük a hivatalos tárgyalásokat a kért EU/IMF pénzügyi segítségről" - hangsúlyozta Rehn.

 

 

Január 24-én várja Orbánt a Barroso

Barroso a strasbourgi ülést követően közölte azt is, hogy január 24-én várja Brüsszelbe a magyar kormányfőt, hogy személyesen is megbeszéljék a kritizált döntéseket. (Fellegi Tamás pénteken Olli Rehn pénzügyi biztosnál tesz látogatást.)