Dombrovskis elmondta, mivel az unió számos országának magas rangú vezetője és számos vállalata érintett a Panama-botrányban, az Európai Unió hatékonyabb fellépést sürget az illegális vagy tisztességtelen adózási gyakorlatokkal szemben. Az uniós szakpolitikusok egy közös, uniós feketelistát terveznek az adóparadicsomokról, kiegészítve a nem együttműködő joghatóságokkal és az adóparadicsomokban működő pénzügyi intézményekkel, amely tartalmazná a szankciókat is.

A vita során a miniszterek többsége az adóparadicsom meghatározása során a nulla, vagy egy azt megközelítő adókulcsot alkalmazó országok ide sorolása mellett érvelt Nagy-Britannia, Málta és a Balti országok ellenvéleménye mellett. A biztos reményét fejezte ki, hogy a további egyeztetéseket követően az év végéig meg tudják küldeni javaslataikat az uniós tagállamoknak véleményezésre, hogy 2017 végétől azonos kritériumok alapján össze lehessen állítani az uniós listát.

Az uniós biztos elmondása szerint a terv jogilag kötelező érvényű intézkedéseket fogalmazna meg a vállalatok leggyakoribb adóelkerülési gyakorlatai ellen. Emellett az Európai Bizottság az adócsalás és az adókikerülés ellen folytatott küzdelme során a káros gyakorlatot folytató tanácsadók megbüntetését is tervezi, ennek érdekében nyílt konzultációra hívják a témában érintetteket - tette hozzá.

A tanácskozás részleteit ismertetve elmondta, az olasz hatóságok kérése nyitott fülekre talált a szakpolitikusok között és a menekültválság pluszköltségeihez hasonlóan a földrengéskárok okozta kiadásaihoz is jelentős mértékben hozzájárul az Európai Unió.