Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közreműködő szervezeteknél rendelkezésre álló humánkapacitások megőrzése számunkra is elsőrendű kihívás - tájékoztatta levélben uniós partnereit a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára, Vitályos Eszter Zsuzsanna a Népszabadság szerint. Az Európai Bizottság erősen érdeklődik az uniós elszámolási rendszer honi átalakításáról, és ugyan emiatt a felfüggesztés szankcióját nem alkalmazta, de mégsem maradt nyitva az uniós pénzcsap. Budapest elővigyázatosságból ugyanis április közepe óta nem küld számlát, amíg az új szisztémára az EU nem mond áment.

A lap szerint az első ránézésre könnyen megoldhatónak mondott problémák most már jóval nehezebben tűnnek orvosolhatónak. A kormányzati álláspont szerint május végére zárul le a vizsgálat, június végétől mennek a számlák, s már jön is az uniós pénz. Valójában viszont most, május közepén is számos tisztázatlan kérdés van hátra.

A szakmai levélből kiderül, hogy ezek közül az egyik legfontosabb: miként lehet azokat tovább foglalkoztatni, akik eddig állami tulajdonú külső cégeknél (közreműködő szervezeteknél) ellenőrizték a kifizetéseket, de most be kellene ülniük a minisztériumba? A gond az, hogy az állami cégeknél foglalkoztatott középfokú végzettségű embereknek a közigazgatásban nem tudnak annyit fizetni, amennyit ott kerestek - sőt alapesetben nem is foglalkoztathatják őket. Most képzési rendszert indítottak, és ideiglenesen mindenféle pótpénzeket fizetnek.

A foglalkoztatás kapcsán próbálják kihasználni a kiskapukat is: így nem kormánytisztviselőként, hanem munkaszerződéssel foglalkoztatják őket, ám miután a lehetőség korlátozottan alkalmazható, megpróbálják beiskolázni az alkalmazottakat. A végeredmény az lesz, hogy olyan munkát, amelyet eddig középfokú végzettséggel rendelkezők láttak el, felsőfokú végzettségűek végezhetnek majd.

Számos kérdés továbbá csak a kormányalakítást követően dőlhet el, ami valószínűleg az EP-választás után történik csak meg. "A minisztériumok felállításának, valamint a belső struktúrák kialakításának időigényére tekintettel a Strukturális és Kohéziós Alapok programjainak végrehajtását érintő racionalizálások megtétele jócskán a nyári hónapokban várható" - írja Vitályos Eszter Zsuzsanna, aki szerdán tájékoztatja személyes konzultáción az uniós igazgatókat a részletekről.

A lap szerint ez a konzultáció lehet az oka annak is, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár lemondta keddi brüsszeli látogatását, amelyen Johannes Hahnnal, a regionális politikáért felelős EU-biztossal tárgyalt volna. A találkozót hétfő reggel mondták le.

A lap értesüléseit a kancellária nem kommentálta. Annyit erősítettek meg, hogy szerdán szakmai tárgyalás lesz.

A Népszabadság cikke emellett azt is megjegyzi: Lázár a személyes egyeztetéssel lendületet adhatott volna egy másik ügynek is, ami miatt pénzt tart vissza Brüsszel. Az "aszfaltkeverő ügyben" a hét regionális és a közlekedési operatív program útépítési projektjeinél valóban felfüggesztették ugyanis a kifizetéseket. A bizottság szerint diszkriminatív volt az a feltétel a pályázatokban, amely szerint 50 kilométeren belülről (vagy a megyéből) kell szállítani az aszfaltot az útépítéshez. A magyar fél összeszedte már azokat a szerződéseket, amelyeket érinthet a kérdés, és megoldási javaslatot is eljuttatott Brüsszelnek, de egyelőre nem kapott választ.