Az előzetes adatokkal megegyező képet festett az államháztartás (áht) májusi helyzetéről a csütörtökön publikált részletes adatsor. E szerint az áht központi alrendszerének hiánya májusban 115,9 milliárd forint volt, az idén az első öt hónapban a deficit 344,1 milliárd forintot tett ki - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ami a bázis időszakot illeti, a tavalyi első öt hónapban 724,2 milliárd forint volt a deficit. Idén májusban a központi költségvetés 132,6 milliárd forintos hiánnyal, az elkülönített állami pénzalapok 7,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 9,3 milliárd forintos többlettel zártak. 2011 májusában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 58 milliárd forint volt - derült ki a minisztérium közleményéből.

Az NGM szerint az egyszeri tételektől megtisztított, azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű időarányos hiányokat tekintve az idei 37,7 százalékos mérték jóval kedvezőbb a múlt évi 54,6 százaléknál. A minisztérium közleménye az áht-folyamatokkal kapcsolatban azt is hangsúlyozta, hogy az egykulcsos adórendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mivel növelte a gyermekvállalási kedvet - ezt már külön sajtóközleményben jelezte a minisztérium.

Az államháztartás bevételi és kiadási elemei különböző fázisban befolyásolják a hiánypályát, például idén májusig a tervezett hiány 90 százaléka jött össze, ám áprilisban májusban jelentős bevételi elemeket korrigálták a képet. A magyar államháztartást a kiadási tételek az év elején nagyobb mértékben befolyásolják, míg az adóbevételek jellemzően az év második felében érkeznek. Utóbbi folyamatra erősítenek rá az év közben kivetett különadók: a Széll Kálmán terv 2.0 keretében bevezetendő telefonadót például már idén júliustól szedi a kormány.