Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Áprilistól első körben 30 főt foglalkoztató távmunkaház indul Nagykőrösön a Bács-Kiskun Megyei Civil Szolgáltató Központ és a Microsoft Magyarország együttműködésének köszönhetően. A nagykőrösi távmunkaház leendő dolgozóinak többsége gyermekgondozási segélyen volt és szülés előtti munkahelyükre nem vették vissza őket. A kisgyermek miatt ugyanakkor nem is tudnak még Budapestre való bejárást vállalni. Az áprilistól munkába állók másik részét olyanok teszik ki, akik naponta többórás utazást vállaltak azért, hogy munkahelyükre eljussanak, ám a távmunkaházzal lehetőségük van lakóhelyükhöz közel dolgozni.

A távmunkaház egy olyan, a nyilvánosság elől elzárt irodai infrastruktúra, amelyben a munkavállaló ugyan a munkaadó vállalat földrajzi helyétől és szervezeti felépítésétől függetlenül végzi munkáját, de a kapcsolat − infokommunikációs eszközön keresztül − folytonos a vezetéssel. Ez a konstrukció mind a munkavállalók, mind a munkaadók szempontjából előnyös: a dolgozó leginkább időt, a munkaadó pénzt spórol meg. Kutatások és a gyakorlati tapasztalatok a távmunkát alkalmazó cégeknél mind költségmegtakarítás, mind hatékonyság szempontjából 20-30 százalékos javulásról számolnak be.

A munkahelyek nyilvánosságtól való zártsága, valamint a munkaadó elvárásaihoz illeszkedő specifikus kialakítása megfelel a munkahelyi előírásoknak (például adatbiztonsági szempontok). A mai kommunikációs technológiák használatával gyakorlatilag olyan, mint ha egy nagyobb irodaház másik emeletén dolgoznának a "kihelyezett" munkatársak.

A rendszer alkalmas olyan betanítható feladatkörök ellátására, amelyek nem igényelnek napi személyes kapcsolatot a más tevékenységet végző munkatársakkal − mint például call-center, adatrögzítés, kutatás, adatfeldolgozás −, de nemzetközileg elterjedt alkalmazási terület a magasan képzett munkaerő lakóhelye köré való telepítés is, hiszen így jelentősen csökken az az idő, amíg a munkatársak elérnek a munkahelyükre.