A termelés bővüléséhez elsősorban a járműgyártás, és a kapcsolódó beszállítói ágazatok mellett az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának növekedése járult hozzá.

A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Így termelés az év első hét hónapjában 9,8 százalékkal magasabb volt, mint 2013-ban. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban 1,6 százalékkal emelkedett.

Nemcsak az autógyártás szárnyal

Az ipari export az év első hét hónapjában 12,6 százalékkal, júliusban 15,3 százalékkal bővült. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele júliusban az idén eddig a legnagyobb mértékben, 32 százalékkal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export hetedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 11,4 százalékkal emelkedett.

Belföldön is vannak életjelek

Az ipar belföldi értékesítése január-júliusban 1,5 százalékkal, júliusban 4,8 százalékkal nőtt 2013-höz képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai júliusban 7,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Júliusában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül csupán egyben regisztráltunk termeléscsökkenést, a többi alágban 3,4 és 31,9 százalék közötti volumenbővülés volt. Az éllovas járműgyártás kibocsátása kiugróan, 31,9 százalékkal emelkedett. Az alág meghatározó szakágazatában, a közúti gépjármű gyártásában még ennél is magasabb, 46 százalékos volumennövekedést mértek.

A feldolgozóipari termelés több mint kilencedét adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 9,9 százalékkal bővült. Az iparág két domináns szakágazatából a nagyobbik híradás-technikai berendezés gyártásában csökkenést (-3,9 százalék), míg a kisebbik elektronikus fogyasztási cikkek gyártásában kimagasló növekedést (+34,4 százalék) regisztráltak.

Idén először mutatott kétszámjegyű bővülést a kis súlyt képviselő egyéb feldolgozóipar (12,3 százalék), elsősorban az orvosi eszközök gyártásának kiemelkedő exportteljesítményének köszönhetően. Kétszámjegyű növekedést mértek még a kőolaj-feldolgozásban (11,5 százalék), valamint a kisebb súlyú villamos berendezés gyártásában (11,3 százalék) is. Idén első alkalommal csökkent (-0,3 százalék) a vegyi anyag, termék gyártása, főként az iparág 60 százalékát adó műanyag-alapanyag gyártás erőteljes visszaesése miatt.

Sok az új rendelés is

Júliusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 17,5 százalékkal nőtt. Az új belföldi rendelések 12,5, az új exportrendelések 18,3 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 19,2 százalékkal haladta meg az előző júliusit. Így i2014 első hét hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 7,5 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 2,3 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.