Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Novemberben újabb egymilliárd forinttal 81,3 milliárd forintra emelkedett a költségvetési intézmények lejárt, kifizetetlen adóssága. Az emelkedés minimális, ám mindeközben az államháztartás úszik a fölösleges készpénzben: novemberben 56,9 milliárdos többlet alakult ki a kincstárban, decemberben még ennél is nagyobb lehetne a szufficit, ha a kormány nem döntött volna úgy, hogy decemberben nagyon durván elengedi a hiányt és egyetlen hónap alatt összehoz ezer milliárdos deficitet. (A végleges decemberi és 2016-os adatot ma kellett volna nyilvánosságra hozni az NGM-nek, ám az előre meghirdetett időpontot egy nappal minden indoklás nélkül elhalasztotta. Feltehetőleg azért, hogy egy sajtótájékoztató keretében adjanak magyarázatot minden idők várhatóan legrosszabb egyhavi hiányára - szerk.)

Az összes tartozásból 22,8 milliárd a 30 nap alatti, míg a 30-60 nap közötti késedelmet 12,2 milliárd forint kifizetése szenved és 46,2 milliárd forintnál, már 2 hónapnál régebben tartoznak a beszállítóknak. A 81,3 milliárd forintból 3 milliárd az állammal szembeni tartozás, a szállítóknak szolgáltatóknak viszont 78,2 milliárddal tartoznak a közintézmények - ebből 3,2 milliárdot tesz ki az államháztartáson belüli cégekkel szembeni tartozás.

A tartozásállományból 64,8 milliárd forint (az összes tartozás 79,7 százaléka a) az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel, ami azért érdekes mert a kórházak elvileg átestek egy újabb konszolidáción. A nemfizetők toplistáján néhány kivételtől eltekintve kórházak találhatóak immár évek óta. A legnagyobb adós az ország legnagyobb egészségügyi intézménye a MH Egészségügyi Központ vagyis a Honvédkórház, amely területei ellátási kötelezettségén túl a fegyveres testületeke és a politikai elit egészségügyi ellátásáért felelős amit a magyar kórházi átlagnál magasabb színvonalon látnak el - ez tükröződik a tartós működési hiányban is.

A közintézmények adóssága (milliárd forint)
MH Egészségügyi Központ (Honvédkórház)5,8
Kormányhivatalok5,1
Péterfy Sándor Utcai Kórház/Baleseti Központ3,6
Békés Megyei Központi Kórház3,2
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet2,5
Szegedi Tudományegyetem2,1
Debreceni Egyetem1,8
Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet1,7
Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház1,6
Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet1,5
Szent Borbála Kórház1,5
Rendőrség1,5
Forrás: Magyar Államkincstár

Ugyanakkor folyamatosan nem fizető adó közintézmények listáján találhatóak a kormányhivatalok, ezek összesített adóssága az előző havi 6,5 milliárdról 5 milliárdra csökkent - de az ez az ötmilliárd is is elég a második legnagyobb állami adós címéhez. A különböző megyei hivatalok között nagy különbségek vannak a legnagyobb adós Pest Megyei Kormányhivatal amely tartósan milliárd forintot meghaladó összegek tartozik beszállítóinak. Novemberben csökkent a Pest megyeiek adóssága, de így is meghaladta a 1,5 milliárdot.

A rendőrség is visszaküzdötte magát a tartósan nem fizető intézmények közé ami az elmúlt hónapokban nem volt jellemző: ennek ellenére november végén már 1,5 milliárd forintnyi lejárt kifizetetlen számla halmozódott a rendszerben és tűzoltóság-katasztrófavédelem adóssága és közelíti a fél milliárd forintot. Az államkincstár adatai szerint a 644 költségvetési szervből 377 küzdött lejárt adóssággal november végén - közölte a Magyar Államkincstár.