A főigazgató a lapnak elmondta: a Seuso-kincseket Fejér megyében, Polgárdi-Szabadbattyán térségében találták meg, így indokolt a kincsek fehérvári kiállítása.

Baán László közölte, hogy a Magyar Tudományos Akadémia neves szakemberek részvételével létrehozta a Seuso Munkabizottságot, amelynek elnöke Török László akadémikus, az MTA régészeti bizottságának elnöke, valamint az Ókortudományi Társaság főtitkára lett. A bizottság által tervezett ötéves komplex kutatási program célja, hogy elvégezze a Seuso-kincsek Magyarországra visszakerült darabjainak teljes körű tudományos feldolgozását, a tárgyak dokumentálásától, készítési helyük vizsgálatától kezdve a feltételezett lelőhelyük kutatásán keresztül a történeti, társadalmi, ikonográfiai és művészettörténeti értelmezésükig.

A főigazgató hangsúlyozta: a munkabizottság az ötévesre tervezett kutatási projekt első szakaszában nem tervezi a szabadbattyáni ásatások folytatását. A most meginduló komplex tudományos kutatási program először azt szeretné tisztázni, hogy mi a Magyarországra került darabok pontos származási helye. Amennyiben a tudományos vizsgálatok alapján bebizonyosodik, hogy a tárgyak Polgárdi-Szabadbattyán környékén kerültek elő, más megvilágításba kerül majd a környék római kori régészeti lelőhelyeinek kutatása, így a szabadbattyáni épületegyüttes feltárása is.

Baán László leszögezte: a magyar állam továbbra is elkötelezett a Seuso-kincsek további darabjainak megszerzésében, de az ügy lezártáig - annak sikere érdekében - nem adott bővebb információt.