Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt két évben magyar kormány felpörgette az uniós támogatások kifizetését a 2014-2020 közötti támogatások terhére, ám nem közvetlenül brüsszeli pénzekből fizetnek, hanem a pályázatokat a kormány hazai forrásból előlegezi meg - írja a Zoom.hu. Brüsszel a beruházások befejezése, elszámolása, számlák bemutatása után fizet.

A Miniszterelnökség azt közölte a portállal, hogy eddig összesen 2,1 milliárd euró (jelenlegi árfolyamon 653 milliárd forint) értékben küldött ki számlákat Magyarország a 2014-2020 közötti fejlesztési időszakhoz kapcsolódóan. Ebből az idén 1,2 milliárd eurót (373 milliárd forint) tett ki a kiküldött számlák értéke. A Európai Bizottság viszont idén egyelőre csak 100 millió eurót (31 milliárd forint) utalt át Magyarország számára. (A teljes, hétéves ciklusban pedig időközi kifizetésként több mint egymilliárd euró érkezett.)

Előlegre idén 2200 milliárd mehet

Az év hátralévő részében még újabb, 1,2 milliárd eurónyi (373 milliárd forint) számlát terveznek kiküldeni - vagyis idén mindösszesen 745 milliárd forintnyi magyar számla érkezhet Brüsszelbe. Ehhez képest a magyar kormány idén már 1702,5 milliárd forintnyi támogatási előleget fizetett ki a pályázóknak a költségvetésből. Sőt, a kifizetett előlegek összege az év végére elérheti akár a 2200 milliárd forintot, amelynek tekintélyes részét a költségvetésből, vagyis az államadósság növelésével finanszírozza a kormány - hívja fel a figyelmet a Zoom.hu.

Ez azonban a Miniszterelnökség szerint nem okoz feszültséget a költségvetésben, mert az időben ismert volt a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt. Az idei költségvetési hiány szempontjából az idei lehívások elmaradása kezelhető kockázatot jelent - írta a Miniszterelnökség a lapnak.

Lázár János a csütörtöki kormányinfón álhírnek nevezte azt, hogy akadozik az EU-támogatások kifizetése. Korábban a 24.hu írt arról, hogy a jövő héten brüsszeli ellenőrök érkeznek Budapestre, akik azt vizsgálják, megfelelő-e az uniós támogatású magyar projektek közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre. Amennyiben valamilyen szabálytalanságot találnak az ellenőrök, akkor egyrészt a támogatások egy részét visszafizettethetik, de ha az ellenőrzési rendszerben generális hibákat tárnak fel, akkor a brüsszeli kifizetések felfüggesztésére is sor kerülhet.

A kép forrása: Shutterstock.