Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szocialisták újabb kampányfogása hiteltelen, hiszen 2010-ben nem szavazták meg a nők negyven év munkaviszony után járó nyugdíjjogosultságát, valamint 2009-ben ők vettek el a nyugdíjasoktól egyhavi nyugdíjat - reagált a Fidesz frakció a szocialisták azon bejelentésre, hogy a párt is támogatja azt a népszavazási kezdeményezést, amely lehetővé tenné a férfiaknak is a korhatár előtti nyugdíjba vonulást, ha 40 év szolgálati idővel rendelkeznek.

A női kedvezményt a Fidesz találta ki és vezette be 2011-ben. Azóta az intézkedés évi 130-150 milliárd pluszkiadást jelent a nyugdíjkasszában. A férfiaknak adandó hasonló kedvezmény további évi 150 milliárdos éves pluszkiadást jelentene a járulékfizetőknek.

A Fidesz közleménye szerint "a baloldal az emberek nyugdíj-megtakarításait külföldi érdekeltségű magánnyugdíj-pénztáraknak adta, kormányzásuk idején minden harmadik forint hiányzott a nyugdíjkasszából, a nyugdíjakat is már csak az IMF-hitelből tudták kifizetni. Ha a baloldalon múlik, akkor ma nyugdíj sincs, sőt, ha rajtuk múlna, akkor nyugdíjadót fizettetnének a nyugdíjasokkal.

A nyugdíjrendszer a kormány beavatkozása nélkül 2010-ben összeomlott volna. A nyugdíjrendszer átalakításának és az indokolatlan kedvezmények megszüntetésének köszönhetően mára a nyugdíjrendszer stabil, a nyugdíjak biztonságban vannak. A Nők 40 program a nyugdíjhoz közeledő nők megbecsüléséről szól, akik évtizedeken át keményen dolgoztak és mellette gyermekeket neveltek fel. A férfiaknak azonban a legnagyobb becsülés a munka és az, ha szükség van rájuk. Azt szeretnénk, hogy amíg tudnak, dolgozhassanak.

A szocialisták javaslata azonos nyugdíjjárulékok mellett a nyugdíjak csökkenésével járna, így a szocialista javaslat nem csak hiteltelen, de veszélyes is" - zárul a Fidesz frakció közleménye.

Az államtitkár súlyos következményektől tart

Foglalkoztatási szempontból súlyos következményei lehetnek annak, ha a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazása miatt átalakítják a nyugdíjrendszert - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az MTI híre szerint.

Czomba szerinte a férfiak és a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulása között lényegi különbségek vannak. Példaként említette, hogy a nők számos olyan "munkakört" töltenek be, amiért nem kapnak fizetést, ilyen a gyermeknevelés, az otthoni munka. A legtöbb uniós tagállamban a demográfiai problémák miatt az a tendencia, hogy emelkedik a nyugdíjkorhatár, ezen belül próbálnak lehetőséget biztosítani a korai kilépésre - jegyezte meg. Ha marad a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer, és a korhatár előtt több százezer ember kikerül a nyugdíjrendszerből miközben a kassza mérete nem változik, akkor "ugyanazt a tortát kell több részre osztani" - fogalmazott az államtitkár.

Véleménye szerint a kérdést "pro és kontra" végig kell gondolni, hogy ha népszavazásra kerülne sor, az emberek tisztában legyenek azzal, miről döntenek.

A férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról a népszavazást Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének miskolci tisztségviselője kezdeményezte magánemberként, és azt szeretné elérni, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiakat is illesse meg ez a lehetőség. Az aláírásgyűjtő akció november 2-ig tart, addig legalább kétszázezer hiteles aláírást kell összegyűjteni, hogy népszavazást lehessen kiírni a kérdésben.