Az országba készülő és az itt lévő vállalatok körében kiváró hangulat uralkodott el, néhány esetben a beruházások felfüggesztéséről is hallani. Ugyanakkor a nagykövet szerint a bizonytalanság Európa szerte nagy, a befektetők pedig még mindig arra várnak, hogy több stabilitást nyújtson számukra a kormány. Az ország még mindig vonzó, a nagykövet szerint tavaszra tervezhetőbb, stabilabb lehet az üzleti klíma Magyarországon.


A magyar kormány tett lépéseket arra, hogy az országot kihúzza a nehéz gazdasági helyzetből, amellyel jelenleg is szembesül, de szükség lenne az előreláthatóság biztosítására - nyilatkozta Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a CNBC-nek.

Egyértelmű, hogy a kormány tett néhány kísérleti és nem szokványos intézkedést, amelyek főleg a költségvetési hiányt igyekeztek mérsékelni, és néhány ezek közül nem feltétlenül úgy sült el, ahogy azt remélték - mondta a nagykövet.

A CNBC felemlíti az egykulcsos 16 százalékos adó idei bevezetését, valamint fordulatként azt, hogy a kormány bejelentette, a havi bruttó 202 ezer forint felett keresők átmenetileg több adót fizetnének, mint azt korábban a kormány a jövő évi adóváltozásokat illetően bejelentette, ami annak a kompenzációnak teremtené meg a fedezetét, amit azoknak adna az állam, akik jövőre rosszabbul járnak. Megemlítik továbbá a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos kiszivárgott intézkedéseket, amelyek további adóemeléseket jelenthetnek.

"Wait and see"

Egyes vállalatok már azt fontolgatják, hogy csökkentik magyarországi beruházásaikat a bizonytalanság miatt, amit a kormány tavalyi intézkedései okoztak, például a szektorális válságadókkal és a magánnyugdíjpénztárak államosításával - írja a CNBC. A nagykövet szerint a befektetők továbbra is azt várják, nyújt-e a kormány végül stabilitást.

A befektetők számára nehéz megítélni, milyen növekedés várható Magyarországon a bizonytalanság miatt - mondta a nagykövet - ez igaz Magyarországon, és ez igaz bárhol - tette hozzá. "Ez nem jelenti azt, hogy minden vállalat leállítaná a beruházásait, látunk némi javulást és növekedést a külföldi befektetéseknél, ám általánosságban a bizonytalanság "wait and see" (kiváró) attitűdöt hozott létre."

Arra a kérdésre, vajon a nagykövet tud-e olyan vállalatról, amely visszavonja magyarországi beruházását a nagykövet asszony elmondta, hallott ilyenekről, de sokkal többet hallott olyat, hogy az ide készülő vállalatok kiváró álláspontra helyezkedtek. A nagykövet szerint a jövőben ez a bizonytalanság csökkenni fog, hiszen az új kormány már több mint egy éve van székben.

Magyarország még mindig vonzó

A nagykövet szerint 1989 óta az amerikai vállalatok 9 milliárd dollár értékben fektettek be Magyarországon.

Az ország előnyei között megemlítette az infrastruktúrát, ami nem csak az úthálózatot és a telekommunikációt, de a szép városokat, képzett munkaerőt és az ország európai elhelyezkedését is illeti.

Ha pedig a vállalatműködési költségeket nézzük, Magyarország a hasonló helyekkel összevetve az általános régióban még mindig nagyon versenyképes - mondta.

Közös munka

A nagykövetség együtt dolgozik a magyar kormánnyal a kis-és középvállalkozások segítésén. Az ilyen méretű vállalatok az Egyesült Államokban a GDP 90%-át adják - írja a CNBC.

"Sokat kell még tenni a bürokrácia csökkentése érdekében, illetve támogatni a vállalkozásokat információkkal a vállalatindítás, a jogszabályoknak való megfelelés tekintetében, mindebből amennyit csak lehet online elérhetővé tenni szintén nagyon fontos" - magyarázta a nagykövet.

Reményteli tavasz

A nagykövet megjegyezte azt is, szerinte a kormány radikális lépései ellenére bizonyos vállalati szektorok nagyon jól működnek. Tavaszra pedig egy megújult, tervezhetőbb üzleti klíma alakulhat ki az országban a nagykövet reményei szerint.

A CNBC tegnap Budapesten járt, és számos interjút készített a gazdasági és politikai élet szereplőivel.