Idén eddig már mintegy 83 milliárd euró értékben sikerült az európai bankoknak értékesíteniük rossznak ítélt portfólióikból, tavaly ilyenkor még csak 64 milliárd euróra rúgott ez az összeg - írja a brit pénzügyi lap a PWC adataira hivatkozva. A könyvvizsgáló cég szakértői szerint ez az összeg év végére átlépheti a 100 milliárd eurót is, ami duplája a két évvel korábbinak.

A rossz banki portfóliók értékesítésének felpörgése alapvetően két oknak köszönhető. Egyrészt az erre vevő alapok kezelőinél hatalmas összegek várnak befektetésre ilyen célokra, mivel az alacsony kamatkörnyezetben a befektetők egyre éhesebbek a bármilyen, de pozitív hozamot termelő lehetőségekre. Másrészt az európai bankszektornak tavaly sikerült olyan mértékben nyereséget termelnie, hogy annak terhére felgyorsíthatják a rossz portfóliók leépítését - írja a lap.

Az eddig lezárt legnagyobb értékű üzlet idén ír ingatlanokhoz volt köthető, de szerepeltek az étlapon spanyol és német portfóliók is. A tranzakciók nagy részében kereskedelmi célú ingatlanok voltak érintve.

Az említett összeg ugyanakkor csak töredékét teszi ki az európai bankok könyveiben szereplő, nem közvetlenül a banki tevékenységhez szükséges 2,4 ezer milliárdnyi eszköznek - mutat rá a PWC. Lee Galloway, a Pimco portfólió menedzsere szerint az EU bankjai még csak a felénél járnak egy 7-10 éves eszközértékesítési ciklusnak. A Pimco egyébként az idén mintegy 5,5 milliárd dollárnyi összeget gyűjtött össze befektetőitől eladásra kínált banki portfóliók megvételére.

Nem csak a nem teljesítő hitelektől szabadulnak a bankok, de jól teljesítő portfóliókat is értékesítenek. A tranzakciók negyedét ilyen hitelek eladása teszi ki, ez az arány tavaly még csak 15-20 százalékos volt.