Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vádirat lényege szerint H. Endre I. rendű és H. János II. rendű vádlottak 2009. évben elhatározták, hogy a tulajdonukban lévő két - főleg médiareklámokkal, valamint internetes oldalak üzemeltetésével foglalkozó - gazdasági társaság tevékenysége után fizetendő általános forgalmi adót (áfa) fiktív számlák felhasználásával jogosulatlanul csökkentik.

Ennek érdekében a vádlottak két másik, színlelt vállalkozói tevékenységet végző cégtől fiktív számlákat fogadtak be egyebek mellett weboldalak készítése, fejlesztése, karbantartása, valamint piackutatás címén, majd a valótlan tartalmú számlákat szerepeltették a könyveléseikben, valamint az adóbevallásaikban.

Tavaly júliusban az egyik német repülőtéren fogták el Holman Endrét, a kilencvenes években az olajügyeiről elhíresült Energol Rt. egyik egykori igazgatójának, Portik Tamásnak érdekeltségébe tartozónak vélt Generál Média cégcsoport egyik tulajdonosát és vezetőjét - írta korábban Népszabadság. Holmant egy Szingapúrból Németországba tartó gépről "vették le" a helyi hatóságok magyar elfogató parancs alapján. Idehaza a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) távolétében költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás gyanújával indított ellene eljárást még 2013 májusában. A nyomozás kezdetén Hódmezővásárhelyen tartott látványos kommandós-akció idején azonban Holman Endre a külföldön tartózkodott.

A színlelt tevékenység leplezése érdekében H. Endre I. rendű vádlott a vád szerint a valótlan tartalmú számlákon feltüntetett összegeket látszólagos pénzügyi teljesítésként átutaltatta a fiktív számlákat kiállító két cég bankszámláira, majd ezen összegeket a stróman ügyvezetők készpénzben felvették és visszajuttatták a vádlotthoz.

E cselekményükkel az I. rendű ás II. rendű vádlottak - utóbbi mint bűnsegéd - 2009 októbere és 2011 szeptembere között összesen több mint 1,3 milliárd forint összegű fiktív számlát fogadtak be a két cégtől, és ezzel mintegy 260 millió forint összegű vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek. Az ügy további vádlottjai között szerepel a fiktív számlákat kibocsátó cégek tényleges irányítója, azok stróman ügyvezetői, valamint egy közvetítő személy.

A más bűncselekmények mellett vád tárgyát képező, az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntettének törvény szerinti büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés - írta a Fővárosi Főügyészség.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája adócsalás bűntette és magánokirat-hamisítás miatt folytatott eljárást 2013-ban a végelszámolás alatt álló Generál Média Információs és Kommunikációs Kft. vezetője, a 36 éves H. János, valamint a céghez köthető 42 éves szegedi B. István és a 36 éves kunszentmártoni L. Norbert ellen - írta akkor a Délmagyar.hu.  A lap szerint a nyomozás középpontjában a Generál Média Kft. szerződései állnak. A hódmezővásárhelyi cég a szegedi székhelyű, B. István vezette, jelenleg felszámolás alatt álló Amisoft Kft.-vel közel 550, a Szegeden alapított, de ma már Üllőn székelő, L. Norbert által is vezetett Intermezzo Kft.-vel pedig több mint 700 millió forint értékben kötött fiktív megbízási szerződéseket informatikai tevékenységre, piackutatásra, tanácsadásra és cikkírásra. Információik szerint a számlák mögött nem volt teljesítés a cégek részéről.