A kormányváltó szövetség pártjai a választások tisztasága érdekében úgynevezett demokráciavonalat működtet április 6-án, a választások napján - áll az Együtt-PM Szövetség közleményében. Eszerint a 06 1 577 6272-es budapesti, vezetékes számot  párthovatartozástól függetlenül bárki hívhatja, aki a választás napján olyan cselekményt észlel, melyről azt gyanítja, hogy a választási eljárási törvénybe ütközik.

A budapesti telefonszám vasárnap reggel 7 és este 21 óra között hívható, a vonal végén call-center munkatársak várják a választópolgárok hívását, jogászok és választási szakértők óránként értékelik a beérkezett bejelentéseket - közölte a pártszövetség.

Tipikus esetek lehetnek:

  • a szavazókörök 150 méteres körzetében végzett kampánytevékenység (például szórólapozás, plakátolás vagy korábban kihelyezett plakátok megrongálása, hangosbemondó használata, matricás autók többszöri megjelenése),
  • politikai gyűlés tartása (a kitelepülés kivételével),
  • szavazók szavazókörhöz szállítása 9 főnél nagyobb befogadóképességű járművel,
  • illetéktelen személyek tartózkodnak a szavazókörben,
  • bármilyen törvénysértés történik a szavazókörben.

A közlemény szerint a szakértőink minden állampolgári panaszt megvizsgálnak, indokolt esetben pedig megteszik a szükséges jogi lépéseket.