Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

2011 novemberében a szezonálisan nem igazított adatok szerint a háztartások forintban nettó hitelfelvevők, míg devizában nettó-törlesztők voltak - közölte a jegybank. E tranzakciók eredőjeként a háztartások hitelállománya csökkent.

A háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 177,6 milliárd forinttal mérséklődött. Ez a forinthitelek 37,1 milliárd forintos tranzakciós növekményéből, illetve a devizahitelek 214,7 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből adódott. A változások egy része a devizahitelek végtörlesztésére1 vezethető vissza: november folyamán megközelítőleg 195,1 milliárd
forint devizahitel került végtörlesztésre az aktuális árfolyamon számítva, amelyből mintegy 140 milliárd forint a háztartások által a törvényben rögzített, úgynevezett végtörlesztési árfolyamon ténylegesen kifizetett összeg. A forinthitelek növekményéből megközelítőleg 21,8 milliárd forint kiváltó hitelt folyósítottak végtörlesztésre.

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően 63,5 milliárd forinttal csökkent, 2,0 milliárd forint nettó forintbetét-elhelyezés és 65,5 milliárd forint nettó devizabetét-kivonás történt. Ez utóbbi vélhetően szintén a végtörlesztéssel függ össze, illetve nem kizárt az sem, hogy külföldi betétekben vagy a párnacihában landolt a kivett pénzek egy része.

Októberben a devizahitelek állományát 189,6 milliárd forinttal csökkentették a háztartások, ebből közel 170 milliárd forint devizahitel került végtörlesztésre az aktuális árfolyamon számítva, amelyből 130 milliárd forint volt a háztartások által a végtörlesztési árfolyamon ténylegesen kifizetett összeg.

A háztartások devizahitel-állománya a közel 200 milliárdos végtörlesztés dacára is csak bő 20 milliárddal apadt, 5712,5 milliárdra, a forint gyengesége ugyanis növelte az állomány értékét.

A novemberben a háztartások által felvett új forint lakáscélú jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatója emelkedett - a betéti kamatok változatlansága mellett. Az új forint-lakáshitelek átlagkamata 11,20 százalékra nőtt, ami egy hónap alatt 0,92 százalékpontos emelkedést jelent, éves összevetésben pedig 1,50 százalékponttal drágult ez a kölcsönforma.