Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. adatai szerint a költségvetés adóssága az előzetes adatok alapján május 9-én 24326,7 milliárd forintot tett ki, ami 2328,1 milliárd forintos növekedést jelent a 2013. év végi adóssághoz képest. Az előző héthez képest a csökkenés 259,7 milliárd forint, amit jórészt magyaráz az 500 millió fontos (186,5 milliárd forintos) kötvény-visszafizetés.

Az ÁKK adatai szerint így a központi költségvetés adóssága - amely egy-két tizedes közelítéssel - megfeleltethető az államadósságnak is, a GDP 82,2 százalékán állt. Az MNB által jegyzett államadósság-mutató 2013 végén a GDP 79,2 százaléka volt. Mivel a gazdasági stabilitásról szóló törvény és az alaptörvény is az államadósság csökkentésre kötelezi a kormányt, így decemberre az adósságmutató 79,1 százalékra kell csökkenteni - ezt a minimumprogramot vállalta a kormány a két hete beterjesztett konvergenciaprogramban is.

Az ÁKK azzal számol, hogy a márciusi 3 milliárd dolláros kötvénykibocsátásból befolyó pénzekből finanszírozzák a júliusi és novemberi devizalejáratokat - így december/december alapon az nem növeli az államadósságot. Más kérdés hogy a 3 milliárd dollár a január óta tartó 2328,1 milliárd forintos növekményből 665,7 milliárd forintot magyaráz. A január óta tartó masszív eladósodás másrészt a forintpiaci kibocsátások és a devizaadósságon elszenvedett veszteség is magyarázza, hisz az EUR/HUF a decemberi 296,91 forintról 303,5 forintig emelkedett - emlékeztet ez utóbbira az ÁKK közleménye.