Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormányt is meglepte a vártnál sokkal gyengébb első negyedéves gazdasági növekedési adat, a hetilap információi szerint emiatt gyorsan "amolyan válságértekezletet hívott össze Orbán Viktor" - idézi a Figyelőt a Portfolio.hu.

A múlt szerdán egymásnak adták a kilincset a kabinet illetékesei, hogy magyarázatot adjanak a negyedéves alapon visszaesést, évesen pedig igen szerény bővülést jelző mutatóra. Az egyeztetéseknek az lett az eredménye, hogy a kormányfő a nemzetgazdasági minisztertől vár javaslatot arra vonatkozóan, hogy mitől indulhat be a gazdaság - írja hetilap.

Hornung Ágnes, az NGM pénzügyekért felelős államtitkára a lapnak adott interjújában szintén említést tett a gazdaságélénkítő csomagról. Annyit árult el, hogy a tárcánál a munka elkezdődött, több egyeztetés volt már erről a kormányon belül és lesznek még továbbiak is.

A Portfolio.hu szerint Lázár János korábban szintén utalt arra, hogy a kormány hol készül új lépésekre a növekedés támogatása érdekében. Ezek között említette, hogy az állami beruházások előkészítését fel kell pörgetni ("gyorsítási csomag"). Erre példaként azt említette, hogy egy kisajátítási eljárás akár 600 napig is tarthat. Emellett arra is utalt, hogy a befektetési piacot is felpörgetnék.

Hornung a lapnak nyilatkozva utóbbival kapcsolatban kijelentette: számos elképzelés van a tőzsdével kapcsolatban az NGM-ben is. "A következő lépés a kkv-k tőzsdére segítése lenne. Az egyéb javaslatok mellett erről is folynak egyeztetések" - mondta az államtitkár.