Általános szakmai vélemény és nemzetközi visszhang szerint a parlagfű Magyarországon természeti-, gazdasági-, illetve humán- és környezetegészségügyi válsághelyzet megteremtője, amelynek kihatása és továbbterjedése Európa más térségeit is veszélyezteti - fogalmaz az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) jelentése. A probléma Európa-szerte aggodalmakat vált ki, így komoly figyelem övezi. Magyarország parlagfű tekintetében a kontinens legfertőzöttebb területének tekinthető; az elmúlt 12 évben a betegek száma megkilencszereződött, hazánkban mintegy kétmillió ember érzékeny, ennek körülbelül harmada súlyos allergiás és rohamosan nő az asztmás betegek száma is. Becslések szerint a pollenre érzékenyeknek körülbelül 60-90 százaléka parlagfűtől is szenved.

A szaktárca és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal tervei szerint hamarosan, a tervek szerint ősztől széleskörű felvilágosító kampány indul a médiában és a közoktatásban a parlagfű-veszély megismertetésére a kerettanterv kiegészítése révén - fogalmazott Jordán László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese, növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgató. Ezen túl, mivel leginkább a mezőgazdasági területeket érinti a probléma, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara oktatási anyagot dolgoz ki a termelőknek, amelyeket várhatóan ősszel induló tanfolyamokon fognak majd átadni.

Felvilágosító kampány indul

A felvilágosító és oktatási feladatok, valamint a hatósági munka forrásait a személyi jövedelemadó 1 százalékának fölajánlásai fedezik, amelyek körülbelül 540 millió forintot tesznek ki. A korábbi években a személyi jövedelemadó egyik 1 százalékát közvetlenül parlagfű-mentesítésre is föl lehetett ajánlani, idén azonban már csak civil szerevezet dotációjával, közvetlenül támogatható e tevékenység. A kifejezetten parlagfűmentesítési célú közmunkaprogramra 410 millió forintos keretet különített el a Nemzetgazdasági Minisztérium, amelyre az önkormányzatok pályázhatnak. További 19 ezer közmunkás számára kiemelt feladat a parlagfűmentesítés egyebek mellett a vasúti és autópályák mentén, erdészetek területén. Növényvédelmi bírságot 212 millió forint értékben szabtak ki tavaly; a büntetés 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Az ebből beszedett összeget egyébként az élelmiszer-ellátási lánc ellenőrzésének javítására kell fordítani a szabályozás szerint.

A szakértők szerint évről-évre súlyosbodik a hazai parlagfű-helyzet, a figyelmeztető jelzés a parlagfű szezon középső harmadában már jellemzően vészjelzés fokozatú, általános vélemény szerint a probléma mihamarabbi megoldást kíván. A helyzetet a klímaváltozás is rontja, napjainkban már a fiatal magyar felnőttek leggyakoribb problémája az allergia. Jelenleg olyan súlyos a helyzet, hogy a koncentráció felére csökkentése sem hozna érezhető megkönnyebülést az allergiásoknak - fogalmaz Jordán László.

A "parlagfűtermesztéssel" járó terméskiesésből, a közvetlen védekezési ráfordításokból, illetve a táppénzen töltött napok számából, a gyógyszerkiadásokból és a betegápolásból származó gazdasági veszteség évente körülbelül 120-200 milliárd forintra tehető az Országos Környezetegészségügyi Intézet idei jelentése szerint.

Csak gyógyszerre tízmilliárdok mennek

Egy parlagfűérzékeny szénanáthás beteg szezonális gyógyszerköltsége körülbelül 30 000 forintra tehető, így a parlagfűre érzékeny népesség éves szinten összesen körülbelül 20-30 milliárd forintot fordít allergiás, illetve asztmás gyógyszerkészítményekre. 1,2 millió parlagfű allergiában szenvedő beteggel számolva a rendelőintézeti, kórházi kezelésre fordított költségek további évi 10-12 milliárd forintot tehetnek ki, tehát a szférában a teljes ráfordított összeg társadalmi szinten évente mintegy 30-40 milliárd forintra tehető.

Kifejezetten parlagfű elleni gyógyszerek nem léteznek - tudtuk meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP). Az allergia kezelésére szolgáló gyógyszerek közül az egészségbiztosító kizárólag a támogatott készítményekre vonatkozóan rendelkezik információval. (Számos antiallergén készítmény vény nélkül is kiváltható a patikákban.) Az OEP támogatotti gyógyszerlistáján szereplő gyógyszerek közül a legnagyobb forgalmat az antihisztamin tabletták jelentik, melyek normatív 25 százalékos támogatás mellett válthatóak ki a patikákban, átlagos betegtérítési díj körülbelül 980 forint dobozonként. Ezekből évente valamivel több mint 2,2 millió dobozzal váltanak ki a betegek.

Óriási károk a gazdaságban

A probléma nagyságának helyes megítéléséhez számolnunk kell többek között még az agráriumban keletkezett károkkal is, amelyek éves szinten minimálisan további 70-90 milliárd forintos árbevétel-kiesést jelentenek. Négyzetméterenként 10 darab parlagfű esetén kukoricásban körülbelül 29 százalékos, napraforgósban 37 százalékos terméscsökkenéssel kell számolnunk.

A további közvetlen és közvetett kihatásokról, így a munkaerő-kiesésből (például nem hatékony munkavégzés), a turisztikai visszaesésből, a természetvédelmi kezelési problémákból, vagy például a parlagfű magokkal szennyezett magyar vetőmag olcsó nemzetközi felvásárlási árából (vagy teljes visszautasításából) származó járulékos károk mértékéről azonban még ennél is kevesebbet tudunk, de ezeket is felszámolva még magasabb eredményhez jutunk.