A patikák árréstömegének 82 százalékát érintette negatívan a vaklicit, míg a liberalizáció és a generikus program bevezetése 71-71 százalékuknál csökkentette az árréstömeget - ismertette a GKI - EKI Egészségkutató Intézet 2013 áprilisi felmérésenek eredményeit Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász, a GKI-EKI vezetője egy keddi kerekasztal-beszélgetésen. Ugyanezen felmérés szerint a 2013 szeptemberétől érvényes létszámrendelet nyomán összességében a gyógyszerészek 61 százaléka valószínűsít megszorításokat.

Ennyi patikának muszáj lesz tulajdonost váltania

A patika törvényben előírt kötelező tulajdonosi struktúra váltás feltételeinek - 2014 január 1-től 25, 2017 január 1-től pedig 51 százalékban személyi személyi jogos gyógyszerész lehet a tulajdonos - a GKI EKI felmérése szerint minden tizedik patika nem felel meg, s 70 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg nem is férnek majd hozzá a tulajdonváltást segítő patikaalaphoz.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az Országos Tisztiorvosi Hivatal adataira hivatkozva ezzel szemben elmondta, összesen 487 gyógyszertár nem felel meg a 2014. január elsejétől hatályos előírásoknak, a többségi tulajdonlást megkövetelő 2017. januári határidő előírásai pedig jelenleg 840 patikát érintenek.

Hankó kifejtette, a 2013 szeptembertől hatályos létszámrendeletnél valóban markáns korrekciókra lesz szükség. Ugyanakkor a tulajdonváltást segítő tőkealap, amelynél még a patikaalap által előírt 10 százalékos önerőre sem lesz szükség, jelentősen kiszélesíti a finanszírozáshoz való hozzáférés lehetőségeit. Azt azonban megerősítette, hogy sok a bizonytalanság e téren a gyógyszerészek körében és politikai garanciákat is szükségesnek tartana.

A kiszámíthatatlan környezetben ki fog tulajdont szerezni?

Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi gazdasági környezet nem teszi kiszámíthatóvá a 2014-es és 2017-es feltételeket. A tulajdonváltás kapcsán problémásnak nevezte, ha a szakmai és a fenntartási szempontok nem egy kézbe kerülnek, s a generációváltást segítő elemeket is hiányolta a szabályozásból.

Ezzel szemben Zlinszky János, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége alelnöke nem tart attól, hogy a befektetők bevonása a szakmaiság rovására menne, ugyanakkor egy negatív tendenciákkal terhelt és negatív jövőképű ágazatban kérdésesnek véli, hogy lesz-e befektetői motiváltság a tulajdonvásárlásra. Mint kifejtette, a folyamatos árrésvesztés miatt a patikák ma az egyharmadát vagy a felét érik az öt - hat évvel ezelőttinek. Mikola Bálint a 10 évvel ezelőtti 30-40 százalékára tette a gyógyszertárak jelenlegi értékét, s 5-7 éves megtérüléssel számolt a tulajdonvásárlásnál.