Néhány hónapja az Erzsébet utalvány esetében jegyezte meg Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, hogy nem maradhat a jelenlegi formában a rendszer − Brüsszel is vizsgálja −, ezen a héten pedig a Szépkártya-rendelet átdolgozásáról beszélt egy képviselői kérdésre adott válaszában.

A miniszter természetesen nem "húzta le" a rendszert, sőt arról beszélt, hogy a Szép kártya kifejezetten népszerű a munkaadók és a munkavállalók körében. Eddig 15 ezer cég adta a kártyát 530 ezer munkavállalójának, összesen 23 ezer elfogadóhely van és mostanáig 23 milliárd forint került a rendszerbe.

Az Erzsébet utalvány esetében nem lehet ilyen sikerről beszélni. Nemrég hivatalosan is kiderült, hogy a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) 6 százalékos vagy ennél magasabb jutalékot kér az elfogadóhelyektől, ami kitermelhetetlen a kereskedők és a vendéglátók számára. Mivel a NÜSZ öt hónap alatt mindössze egyetlen nemzetközi lánccal tudott megállapodni az utalvány elfogadásáról, az a véleményem, hogy a szervezet nem is igen akart szerződni velük − mondta a Napi Gazdaságnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, aki úgy véli, nem a vállalkozásoknak, hanem a fogyasztóknak okoztak ezzel kárt.

A főtitkár tudomása szerint egyetlen nagy láncnál sem látszik megállapodás közeli állapot az elfogadásról, az viszont igen, hogy kialakult az utalványok másodpiaca. A vásárlók igyekeznek az utalványt készpénzre váltani, az elfogadóhelyek pedig, ahol lehet, a forgóeszközeiket finanszírozzák vele (elköltik máshol), hogy a NÜSZ-nél való visszaváltáskor ne vesszen el a 6 százalékuk. Van ugyanis a piacon több olyan szereplő − a tavaly decemberben a rendszerbe illesztett magyar élelmiszer-kereskedelmi láncok −, ahol a visszaváltási jutalék jóval kevesebb 6 százaléknál.