Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány ki akar szállni az Erzsébet-utalványok forgalmazásából - írja a Világgazdaság. Az állami alapítvány kezében lévő Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. könyvvizsgálói jelentéséből ugyanis kiderül, hogy a tulajdonos végelszámolással megszüntetné vagy eladná a zrt.-t

A kormány minden bizonnyal azért szabadulna a népszerű utalványok értékesítésétől, mert az adózásuk jövőre sokkal kedvezőtlenebbé válik, így a munkáltatók várhatóan kevesebb Erzsébet-utalványt adnak majd alkalmazottaiknak, mint eddig. A támogatás utáni 34,5 százalékos munkáltatói teher 50 százalékra megy fel.

Az állami utalványoknak az Európai Bíróság februári döntése tett keresztbe, eszerint ugyanis nem lehet különleges kedvezményt biztosítani az MNÜA által kibocsátott étkezési utalványoknak. A magyar kormány azzal indokolta a kedvezményt, hogy az ilyen utalványok forgalmazásából befolyó pénzt szociális kiadásokra fordítja, ám a bíróság úgy látta, hogy a szociális kiadások finanszírozásához nincs szükség arra, hogy az állam étkezési utalványok eladásával foglalkozzon.

Az Erzsébet-utalványokat nagyjából kétmillióan használták. Ha a kibocsátó zrt. megszűnik, akkor felmerül a kérdés, hogy a már szétosztott utalványok meddig lesznek még felhasználhatók. A tavalyi  mérleg szerint 35 milliárd forintnyi utalványt nem váltottak még be.